Italiensk glass, gelato, har satt Björnlunda på kartan.
Förra året levererade en granne 250 kilo hallon till paret Strömberg, som driver Sternersborg, medan en annan granne stod för rabarber och vinbär och en krav-bonde stod för en stor del mjölk. Råvaror som används till både choklad och glasstillagning.
– Häromdagen kom en person med citronverbena. Jag testade direkt att göra en ny glassmak, berättar Dennis Strömberg där han står i glasspaviljongens kök tillsammans med Beatrice Lövgren och lagar drygt 50 liter dagsfärsk glass.
– Två kilo vattenmelon blir fyra kilo glass. Så det är mycket frukt och lite luft i glassen.
När Extra är på besök tillagas bland annat vattenmelonglass, saltkaramelliglass och kokossorbet.
– Sorbet som är gjord på enbart frukt och vatten passar laktosintoleranta men säljer bra i sommarvärmen.
– Istället för emulgeringsmedel använder vi tillexempel Tara, som är en baljväxt. Vi har blandat till en bas som vi använder vid tillagningen.
Dennis Strömberg konstaterar stolt att han och ett fåtal andra glassmakare fått undervisning av en representant för det italienska glassuniversitet Carpigiani i Bologna.
Hemligheten med den krämiga glassen är bland annat att den inte serveras iskall.
– Glassen känns lenare. Det är sex gånger mer mjölk än grädde i italiensk glass så även om den känns gräddig så är den rätt fettsnål.
Den senaste tidens värme innebär inte alltid glassväder, konstaterar Dennis.
– Nä, på förmiddagen är det tomt då alla är och badar så först på eftermiddagen kommer de glassugna. Vi kanske skulle ha kvällsöppet och börjat senare om vi visste att det skulle bli en sådan här sommar.
Stammisarna kommer oavsett väder varje dag. Många har även förslag på nya smaker, berättar Dennis.
– I sommar har jag gjort en apelsinte-glass som jag själv gillar. Många frågar annars efter Fabrikörens, som är vår egna glass med det godaste - smör, kanel, rostade pekannötter och lönnsirap, säger Dennis, som även lagat mer udda varianter som basilikaglass och smörslungad salviaglass bland de 180 olika smaker han hittills lagat.