Sex timmars arbetsdag – snart i Nyköping

Ett försök att införa sex timmars arbetsdag ska göras i Nyköpings kommun med start i början av nästa år.

Ett liknande försök i Göteborg ledde bland annat till att de anställda på äldreboendet hann ordna fler aktiviteter för de boende. På onsdagen besökte representanter för Nyköpings kommun Göteborg för att lära sig mer.

Ett liknande försök i Göteborg ledde bland annat till att de anställda på äldreboendet hann ordna fler aktiviteter för de boende. På onsdagen besökte representanter för Nyköpings kommun Göteborg för att lära sig mer.

Foto:

Övrigt2017-03-05 17:50

Det var ett löfte från den rödgröna majoriteten vid senaste valet att på prov införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det handlar om personal inom vård och omsorg, men exakt var provet ska genomföras är inte klart än.

På onsdagen åkte politiker, tjänstemän och representanter för facket till Göteborg för att studera resultaten av ett liknande försök på Svartedalens äldrecentrum.

– En forskningsstudie ska presenteras som visar vilka effekter det har fått på personal, brukare och ekonomi. Det ska bli fantastiskt roligt att följa eftersom vi har ett uppdrag att införa sex timmars arbetsdag i Nyköping, säger kommunalrådet Nicklas Franzén (V).

I början av nästa år ska försöket vara i gång i Nyköping. Rätten att jobba heltid infördes nyligen för anställda i Nyköpings kommun och alla nya anställningar som utlyses ska i grunden vara heltidstjänster, enligt Nicklas Franzén.

– Det är ett bra sätt att få upp framför allt kvinnors löner. Men alla orkar inte jobba heltid. Generellt sett är det tufft att jobba i välfärden. Många upplever att det är mer att göra och att man springer fortare och fortare.

Alla orkar inte jobba heltid

Sex timmars arbetsdag skulle, enligt kommunalrådet, vara ett sätt att komma tillrätta med det. Tanken har varit att det inte ska kosta mer utan att projektet ska finansiera sig självt.

– Vad kostar det med sjukskrivningar och att inte kunna rekrytera personal? Jag tycker att man måste våga, säger Nicklas Franzén.

Det är svårt att hitta tillräckligt med personal till den kommunala vården och äldreomsorgen. Sex timmars arbetsdag skulle vara ett sätt att göra kommunen attraktivare som arbetsgivare, enligt kommunalrådet. I efterhand utvärderas försöket för att se vilka effekterna blir.

Men det handlar alltså om ett försök. Enligt Nicklas Franzén är det svårt för en enskild kommun att genomföra sextimmarsdag under längre tid, men han tycker att det är ett sätt att driva opinion för att påverka nationella riktlinjer.

Och till att börja med vill politiker och tjänstemän alltså ta reda på hur det har gått i Göteborg där ett liknande försök har pågått sedan början av 2015. Projektet avslutades vid årsskiftet och effekterna har sedan dess utvärderats.

– Vi åker för att studera framgångsfaktorer, men även fallgropar.

Göteborgsförsöket

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum på Västra Hisingen i Göteborg inleddes i februari 2015 och avslutades i slutet av förra året.

För att kompensera den minskade arbetstiden anställdes 17 undersköterskor (14,9 årsarbetare). Lika många timmar arbetades totalt bland undersköterskorna som tidigare, men fler personer delade på timmarna.

Enligt en tidig utvärdering av försöket fanns positiva effekter med minskad sjukfrånvaro samt fler aktiviteter för de boende.

Kostnaden för Göteborgs stad landade på 6,3 miljoner kronor under första året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!