I natt jag drömde, något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord, och alla krig var slut.
Ett tiotal kördeltagare sjunger visan som för många förknippas med Cornelis Wreeswijk som översatte det engelska originalet och spelade in visan på svenska.
– Det är rätt otroligt att vi än idag 2018 sjunger sången som skrevs efter andra världskriget, då man trodde att krigen var över för alltid. Nästan alla som sjunger här har dessutom flytt från krig, konstaterar Erika Sandberg och blickar ut över kören vars medlemmar har rötter i bland annat Syrien, Eritrea, Sudan, Afghanistan och Bulgarien.
En brokig samling människor där någon har levt som beduin i öknen medan en annan är hjärtläkare som även talar flytande engelska. Mazur Kamalmaz skämtar och sprider positiv energi i rummet. Stämningen är överlag god när de kör i gång med ett rörelsepass där alla nämner saker som plockas högt upp i luften eller nere på marken.
– Äpple, körsbär, päron, citron, hörs samtidigt som körledaren även ber dem nämna frukterna i plural.
Svenska språket med vokaler som i, u och y är desto knepigare eftersom det är svårt bara att höra skillnaden på hur man uttalar bokstäverna.
– Här kommer sången in där man lär sig uttal men även både orden och melodin, säger Erika Sandberg, utbildad lärare som har mångårig erfarenhet av att jobba med ungdomar både i förorter som Botkyrka men även som samordnare inom daglig verksamhet i Gnesta där hon bland annat varit en av de drivande bakom musik- och teaterverksamheten.
– Jag tror verkligen på musikens, konstens och rörelsens förmåga för att bearbeta händelser. Men även som ett verktyg för inlärning. Alla sinnen och hela kroppen kan användas när man lär sig något nytt.
Det är även något som den amerikanske professorn i pedagogik, Howard Gardner, hävdar när han talar om multipla intelligenser. Individer tar till sig kunskap på olika sätt som exempelvis logiskt tänkande, kroppsligt, spatialt eller intuitivt
– För mig som tidigare jobbat med skoltrötta ungdomar njuter av att se alla dessa vuxna som verkligen vill lära sig svenska för att kunna utbilda sig och få ett jobb. Det är en verklig förmån.
SFI-kören sjunger olika sånger som Idas sommarvisa på våren och Tove Janssons Höstvisa efter sommaren. En aningens mollaktiga sånger men de har även lärt sig jul- och luciasånger som Hej tomtegubbar.
– En annan poäng är ju att man även lär sig att känna igen sånger ur den svenska visskatten och vet när det är Ted Gärdestad, Taube, Cornelis eller Monica Zetterlund.