Silver för strutspastrami

Inne i ett nybyggt tält samsas för tillfället cirka 70 strutsar. Peter Stenius, som har Stigtomta Struts, hade tidigare strutsarna i Valinge i Björkvikstrakten men har dem nu där han bor.

Övrigt2006-12-08 17:34
Tältet uppfördes för två månader sedan vid Katrinelund utanför Stigtomta.
Nästa vecka får jag hem flera strutsar. Normalt går de ute hela året. Tältet har ett vindnät, som minskar blåsten.

För en tid sedan fick Peter silvermedalj för sin strutspastrami. Det var vid chark-SM.
Lite snopet känns det att några vattendroppar i förpackningen gjorde att det inte blev guld. Jag hade femmor på alla andra kriterier.
Bedömningen görs av smak, utseende, konsistens bland annat. Tävlingen genomförs för att uppmuntra svensk charktillverkning. Det var första gången Peter deltog i tävlingen, som handlar om kvalitet, där alla produkter tävlar mot varandra. 550 produkter bedömdes. Full pott ger alltså guld.
Tävlingen genomförs vartannat år.
Vattendropparna är en lärdom att ta med sig nästa gång jag tävlar, menar Peter.

Från en struts får man 10 kilo filé, biff och stekar. En tredjedel är så kallat processkött som används för köttfärs, korvar och pastrami. Pastramin görs av stekarna på låret. Pastrami är själva kryddmetoden.
Plötsligt går dörren till tältet upp och hunden kommer in. Hela flockan strutsar springer iväg men vänder snabbt tillbaka till stängslet där vi står. Det känns som en våg som kommer och går. Halsarna rör sig som ormar mellan spjälorna.
De är flockdjur och när en sticker sticker alla. Men de är samtidigt väldigt nyfikna och står man stilla och nära så noppar dom på kläderna.

Strutsarna är tacksamma att föda upp. Klarar sig bra med utfodring ett par gånger i veckan och halm på golvet. Utomhus äter de gräs men här får de ensilage och lucern. De har ungefär samma matsmältningskanal som hästar.
De här strutsarna kommer från Afrika och är släkt med emun i Australien och kiwin på Nya Zeeland.
Strutskött är populärt.
I år säljer vi bra, säger Peter som bara har struts i sina produkter. Vi blandar det inte med något. Det är dessutom fritt från gluten, soja och mjölk och allt är nyckelhålsmärkt.
Peter är mycket ute på marknader, bland annat på Bondens egen marknad på söder i Stockholm, där han får möta sina kunder.
Mest levererar jag till restauranger och konferensanläggningar och nu i december till olika julmarknader.
Antalet strutsfarmar ökar inte men, enligt Peter är efterfrågan på kött så stor att det skulle behövas fler strutsar.
Efterfrågan har exploderat i år. Det är fortfarande exklusivt att äta strutskött och jag får många studiebesök hit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om