Sjuka kan själva fåbekosta operationer
I framtiden kan sörmlänningarna bli tvungna att betala en del av sina operationer själva. Vi är inte där riktigt än men diskussioner om vad vi ska prioritera när pengarna inte räcker till pågår, säger Alf Egnerfors (s), ordförande i Landstinget Sörmland.
En lista med ett stort antal av de vanligaste operationerna och sjukdomarna där landstinget drar in vården presenterades. Den som i fortsättningen vill ha sådan hjälp får skaka fram pengar ur den egna portmonnän och vända sig till privata mottagningar. På listan finns exempelvis:
Operation av förstorade tonsiller hos barn
Ej medicinskt motiverade kejsarsnitt
Operation av förstorad prostata där orsaken inte är cancer
Indragning av fria hörapparater
Operation av värkande knäleder
Operation av skelning
Men politikerna i Östergötland är långtifrån ensamma när det gäller att tänka i de här banorna. Också i exempelvis Sörmland pågår intensiva diskussioner om hur man ska få ihop vården och den kärva ekonomin.
Östergötland är något av ett pilotlän och vi har inte kommit lika långt i Sörmland än, säger Alf Egnerfors (s), landstingsråd.
Alf Egnerfors bekräftar dock att det just nu förs intensiva diskussioner vad som ska prioriteras när pengarna inte längre räcker till.
Vi klarar inte allt längre och det är viktigt att allmänheten inser det. Diskussioner pågår i alla landsting, på Landstingsförbundet, Social- departementet och i riksdagen om hur de här frågorna ska hanteras.
Vad tycker du som socialdemokrat om den här nedrustningen av välfärden?
Det är klart att det känns svårt med en utveckling där folk med pengar kan köpa sig vård som andra inte kan.
Hur kan du då vara med och fatta sådana beslut?
Vad är alternativet? Jag måste ju ändå vara med och ta ansvar för att det blir så bra som möjligt.
Vet du vad exempelvis en operation för skelning kostar?
Nej, det gör jag inte. Men jag skulle inte tro att man får ens den minsta operation under 10 000 kronor.
Alf Egnerfors menar att den stora debatten om sjukvården bara är inledd.
Vi måste få en stor diskussion om det här på riksplanet. I dag får sjukvården åtta procent av bruttonationalprodukten. Röster börjar höjas för att den siffran måste upp till tio procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!