Sjukhus skickade aldrig prov till analys

En kvinna i Gnesta misstänker att hon blivit drogad vid ett restaurangbesök. Men det prov som skulle skickas från Nyköpings lasarett till Uppsala för analys är spårlöst försvunnet.

Övrigt2004-01-30 21:46
Strax innan jul var kvinnan ute på en restaurang. Eftersom hon ännu ammade sitt barn tog hon det lugnt med alkoholen. Men nästa dag var hon så sjuk att hon misstänkte att hon blivit drogad. Hon ringde sjukvårdsrådgivningen och bad om hjälp.
Jag blev tillsagd att åka till psykakuten i Nyköping för att lämna ett prov. De skulle meddela att jag var på väg, berättar kvinnan.

Eftersom hon mådde så dåligt tog hon ett urinprov hemma, för att drogerna inte skulle hinna gå ur kroppen, men åkte till psykakuten först dagen efter.
Kvinnan hade pratat med en polis i Nyköping som talade om att hon skulle begära att testet skickades vidare. När hon kom till psykakuten gjorde en sjuksköterska ett snabbtest för att leta efter de vanligaste drogerna.
När testet inte visade något bad hon sköterskan att kontakta polismannen. Men polismannen ansåg att det inte var någon idé att skicka provet vidare.

Enligt kvinnan sa sjuksköterskan att provet skulle skickas vidare, medan sjuksköterskan hävdar att han var väldigt tydlig med beslutet. Kvinnan gjorde ändå en polisanmälan i efterhand men utan ett medicinskt utlåtande är det svårt att påvisa brott.
Jag visste att det skulle kosta lite om provet skulle skickas vidare för analys. Så jag sa till skötaren att jag var villig att betala själv eftersom jag ville veta vad jag fått i mig, säger kvinnan.
Max Jakobsen är vårdenhetschef för psykakuten i Nyköping.
Vi kan inte ta betalt för att skicka ett prov, det görs bara mot bakgrund av en medicinsk bedömning. Det tillhör inte vanligheterna att personalen diskuterar patienter med polisen, men om patienten önskade det så är det inget fel. Hela uppdraget måste även vara förankrat hos en läkare.

Det mest troliga är att drogen redan hade gått ur kroppen om provet togs ett dygn efter att hon blivit drogad, säger Max Jakobsen som också är tveksam till om tillvägagångssättet skulle hålla juridiskt.
För att inte riskera barnets hälsa ville hon inte amma dottern på en vecka. Istället fick flickan mjölkersättning och när faran var över ville hon inte ha bröstet mer.
Enligt Brottsoffermyndighetens informationschef Gudrun Nordborg är det mycket möjligt att få ersättning för den här typen av brott.
Jag har inte stött på något liknande fall men det är troligt att hon skulle få ersättning. Vi behöver inget provresultat, men polisen måste kunna konstatera att ett brott är begånget, säger Gudrun Nordborg.
Mona Staflin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!