Sjukpenningen dras in för allt fler

81 sörmlänningar har hittills fått sin sjukpenning indragen i år trots läkarintyg som styrker arbetsoförmågan. Ökningstakten på hur många som slås ut ur försäkringssystemet är dramatisk. I framtiden kommer ännu fler att nekas sjukpenning.

Övrigt2004-07-05 23:45
Under 2003 års sista sex månader blev 28 sörmlänningar av med sin sjukpenning. Under årets första fem månader i år råkade 81 sörmlänningar ut för samma sak.
Det innebär mer än en fyrdubbling.

Tommy Sundholm är verksamhetschef på Försäkringskassan i Sörmland.
Jag trodde nog att det skulle se ut ungefär så här, säger han och fortsätter:
De här siffrorna kommer att öka ännu mer framöver.
Det är handläggaren på Försäkringskassan som fattar beslut om indragen sjukpenning. Beslutet fattas utifrån det medicinska underlag som finns.

I dag med regeringens krav på krafttag mot sjukskrivningskostnaderna räcker det inte längre med ett läkarintyg som bekräftar att man är sjuk. Försäkringskassan har egna läkare, så kallade försäkringsläkare, som kan göra en annan bedömning av arbetsförmågan.
Ulf Glitterstam är distriktsläkare i Nyköping och också ordförande i Södermanlands läkarförening.
Jag tror att det finns en del läkare som känner sig ifrågasatta i sin yrkesroll när det intyg man skrivit underkänns. Det är ju trots allt läkaren ute i vården som träffar patienterna.

Samtidigt menar Ulf Glitterstam att det i många fall kan vara svårt att avgöra om en person kan jobba eller inte.
Det finns alltid gränsfall. I sådana fall är det inget konstigt i att försäkringsläkaren kan komma till en annan slutsats. Man får inte glömma bort att läkaren ute på vårdcentralen är rätt ensam när han eller hon träffar sina patienter. Det är lätt att känna sig pressad att skriva ett sjukintyg. Jag tror nog att det tidigare kanske skrivits ut väl många, säger Ulf Glitterstam.

Ulf Glitterstam säger att det är viktigt att människor som blir nekade sjukpenning inte kränks.
Att säga nej till sjukpenning är inte detsamma som att underkänna patientens besvär. Däremot kanske man kan arbeta med något annat ett tag. Arbetsgivarna måste bli bättre på att hitta sådana uppgifter. Samhällets allt högre krav och allt högre takt får inte innebära att den som inte längre orkar ställs utanför arbetslivet.

Försäkringsläkaren träffar aldrig patienten

Nio läkare arbetar för Försäkringskassan i Sörmland. Deras ord väger tungt när kassan fattar beslut om indragning av sjukpenning. Försäkringsläkarna träffar dock aldrig patienterna. Deras bedömning bygger helt på de skriftliga uppgifter som finns.
Det finns i våra bestämmelser att vi aldrig ska träffa de patienter vi ska bedöma. Det säger Anders Boija, försäkringsöverläkare på Försäkringskassan i Sörmland.

Att oftare lämnar handläggarna på Försäkringskassan sina ärenden till försäkringsläkaren för synpunkter.
De bedömningar vi gör bygger på den ordinarie läkarens sjukskrivningsunderlag och på uppgifter från exempelvis sjukgymnaster och olika andra yrkeskategorier, säger Anders Boija som betonar att det inte är försäkringsläkaren som fattar beslut om någon ska få sin sjukpeng eller inte.
Beslutet fattar handläggaren. Vi avger bara ett medicinskt yttrande utifrån de uppgifter vi har.

Men självklart väger försäkringsläkarnas åsikter tungt. Att så många fler försäkringstagare än tidigare förlorar sin sjukpenning är ingen tillfällighet.
Försäkringsmässigheten, det vill säga antalet bedömningar som bygger på vad lagen om sjukförsäkring faktiskt säger, har ökat. Det beror dels på att man i dag mer ser till förmågan att arbeta. Den som har ont i en arm kanske inte kan jobba i sitt vanliga arbete men mycket väl med något annat. Då ska, enligt lagen, ingen ersättning betalas ut. I stället gäller det att hitta andra arbetsuppgifter, säger Anders Boija.
Dessutom har läkarna ute i vården blivit mycket bättre på att ge ett ordentligt underlag i sina intyg. Det gör att vi lättare kan göra en riktig bedömning.
Anders Boija tycker inte det är något problem att han och hans kollegor aldrig träffar den person de ska bedöma.
Är underlaget tillräckligt bra är det egentligen inga problem. Vi ska göra en strikt
medicinsk bedömning. Andra aspekter överlåter vi till handläggarna.

Exakt hur många ärenden varje försäkringsläkare har har Anders Boija ingen uppfattning om, någon sådan statistik finns inte. Hur mycket tid som ägnas varje enskilt ärende varierar.
Enkla ärenden tar bara någon halvtimme. Mer komplicerade kan ta bortåt två timmar.
Försäkringsläkarna arbetar på konsultbasis åt Försäkringskassan. De är alltså inte fast anställda, utan arbetar via egna företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om