Skandia sätter inte statens styrelsearvoden

Enligt Ekots uppgifter kan regeringstjänstemän, i vars arbete det ingår att sitta i diverse statliga styrelser, ha extra arvoden på upp till 25 000 kronor i månaden utöver lönen.

Övrigt2004-10-11 22:51
Det tog inte ens en förmiddag innan de besvärande uppgifterna bemöttes av en nödutryckande statssekreterare. Det tog antagligen ungefär lika lång tid för PR-staben att komma på att allt egentligen var det privata näringslivets fel.
Det finns flera sätt att bemöta frågor om arvoden. Ett hade varit att hänvisa till kompetens och kunnande. Som arbetsgivare kunde regeringen hävda att tjänstemännen får höjda arvoden för att de förtjänar det. Som arbetsgivare vore det ett sätt att försvara sina anställda. Men det gjorde man inte. Rädslan för den allmänna opinionen går före sådant. I stället gömmer man sig bakom talet om att staten tvingas följa med det privata näringslivet, med förhoppningen att opinionen direkt ska tänka på giriga Skandiadirektörer. Men det är inte Skandia som tvingar staten att höja arvodena för de egna tjänstemännen i bolagsstyrelserna.

Det är inte fel att det utgår arvoden till styrelseledamöter i statliga bolag. Arbetet kan både vara tidskrävande och inbegripa insatser på kvällar och helger. Men det blir patetiskt fel när ägaren inte tar ansvar för besluten eller arvodeskulturen, utan försöker skylla ifrån sig. Det är dessutom en märklig ordning där regeringstjänstemännen får lön och arvode för samma uppdrag.
Ska statens bolag betala ut arvoden utöver avtalsenlig lön, då ska de ansvariga också ha kurage nog att stå för detta och förmå att motivera summorna. I stället meddelar näringsdepartementet att det nu ska sättas ett tak för hur många arvoderade styrelseuppdrag man får ha. Maxtaxa på departementet, sålunda. Men det är inte mycket till svar.

Precis som med frikostiga kommunala fallskärmar som ger före detta toppchefer flera årslöner i avgångsvederlag, finns det alltid ansvariga, några som tar besluten. Det är ingen okänd kraft som sveper in när alla tittar åt annat håll och skriver under avtalen och klubbar besluten. De flesta av de cirka 40 tjänstemännen med arvoderade styrelseuppdrag arbetar på näringsdepartementet. Där är näringsminister Leif Pagrotsky boss. I maj stoltserade han med en debattartikel i Dagens Nyheter där han hyllade de statliga bolagen som föredöme för det privata näringslivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om