Skapar återhämtning med mindfulness

Julklappar, lussekatter och förväntningar. Inför julen lägger många ribban högt vilket leder till stor stress. I en tvådelad artikelserie talar Personligt med personer som jobbar med att behandla stress om deras tips för en mer rofylld jul. Idag Sofia Singemo som skapar återhämtning med mindfulness.

Övrigt2014-12-16 09:08

Stress är inte ett dugg farligt, det är bristen på återhämtning som är farlig, säger Sofia Singemo.

Hon är beteendevetare, mindfulnessinstruktör och arbetar med stresshantering. Hon berättar att när vi blir stressade kan vi få psykiska och fysiska besvär, men stressen sitter i nervsystemet. Nervsystemet beskriver Sofia som ett gummiband som tål belastning men måste studsa tillbaka för att behålla sin elasticitet. Men i en vardag där tempo ökar, informationsflödet blir större och valmöjligheterna allt fler hinner vi inte studsa tillbaka. Ännu värre blir det för många i juletid.

– Jag brukar prata om ett stressglas, vår förmåga att hantera stress. Glaset är kanske halvfullt av vardagsstressen. Till julen lägger vi på förväntningar, planering och saker som vi tror måste ordnas fast glaset redan är ganska fullt. Då kan en liten skitsak göra att glaset rinner över.

Sofia har jobbat med rehabilitering och förebyggande av stress med grupper och individer sedan slutet på 90-talet. Under sin beteendevetarutbildning blev hon intresserad av hur hela kroppen fungerar, både kropp och själ. Därför skaffade hon sig kompletterande utbildningar inom qigong, massage och mindfulness. De senaste åren har hon även fördjupat sin kunskap om hur hjärnan och nervsystemet fungerar.

– Jag är nyfiken av min natur och tycker människan är spännande. Därför ville jag förstå hur sambandet mellan kropp och själ hänger ihop. För mår den ena delen dåligt mår den andra delen dåligt.

Ett par dagar i veckan leder Sofia mindfulnessgrupper för personer med hög stressnivå eller som blivit sjuka av stress. Mindfulness handlar om att träna närvaro i nuet, träningen kan handla om närvaro i kroppen, så kallad kroppsskanning och kontakt med andningen. Men också medvetandeträning, bevittnande, när man iakttar tankar utan att låta dem styra.

– Det finns idag mycket forskning på mindfulness där man exempelvis kan se att hjärnan påverkas på ett positivt sätt. Mindfulness är inte en metod utan ett förhållningssätt som hjälper oss skapa återhämtning och stärker vår förmåga att sortera, prioritera, fokusera och göra val som är bra för oss.

En grundläggande del i mindfulness är andningen vilken Sofia menar är väldigt viktig för att stressa ner.

– Stressen är självgenererande, man blir stressad för att man är stressad, så hjärnan kan inte lugna hjärnan. Mindfulness har visat sig vara ett sätt att bryta det. Genom att lägga uppmärksamheten på andningen, istället för de stressade tankarna, blir kroppen lugnare vilket lugnar hjärnan.

När Sofia är ute och föreläser pratar hon inte om hur man minskar stress, utan om hur man skapar utrymme för återhämtning. Det menar hon är nyckeln till en mer rofylld tillvaro och välmående.

– Det handlar om att ta ansvar för att må bra. Jag önskar att alla skulle göra en rutin av återhämtning, precis som vi borstar tänderna varje dag önskar jag att alla skulle ta tio minuter per dag, andas och träna närvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om