Skärp kontrollen
Kravet på obligatorisk salmonellakontroll av köttberedningar avskaffades i november 2001. Sverige saknade stöd i EG-rätten för den typen av föreskrift och därmed öppnades en lucka i lagen. Livsmedelsverkets kontroller visar att det trots uppmaningar till frivilliga kontroller ändå finns alldeles för stora felkällor. Några av de undersökta partierna som visade sig innehålla salmonellasmitta var till och med märkta som garanterat salmonellafria.
För bara någon vecka sedan varnade Smittskyddsinstitutet att en salmonellaepidemi hotar Sverige om okontrollerade kycklingar från Asien får fortsätta att säljas i livsmedelsbutiker. Genom att det sprutades in vatten i dessa räknades de nämligen som köttberedningar och slapp kontrolleras. Bara för att paketeringen skett i ett EU-land är det inte samma sak som ursprungslandet. Branschorganisationen Svensk Fågel har tidigare förgäves försökt intressera regeringen för frågan.
Men i och med Livsmedelsverkets rapport har jordbruksministern Ann-Christine Nykvist nu harklat sig och sagt att luckan i lagen är ett problem. Alltid något. Nu måste den täppas till snabbt genom att kontrollerna ökas ordentligt för konsumenternas skull. Dessa måste veta vad det är för kött som de köper, varifrån det kommer och att det är sunt och säkert att äta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!