Skärpta krav för toaletter i skärgården
Det kan bli svårare att få tillstånd till en vattenspolande toalett med minireningsverk i skärgården. En ny dom från Miljööverdomstolen säger nej till en fastighetsägare trots att han investerat i reningsanläggningar.
Domstolen skriver att en generell tillståndsgivning till toaletter i skärgården på några decenniers sikt skulle kunna ge stora utsläpp.
Sveriges bidrag till övergödningen och algblomningen i Östersjön består framförallt av jordbruk och enskilda avlopp. Det räcker inte att rena avloppen, anläggningarna måste ligga på en lämplig plats, säger Lars Fladvad, bygg- och miljöchef
i Värmdö kommun.
Minireningsverken renar nämligen inte alltid vattnet helt och hållet. Närsalter som fosfor och kväve kan läcka ut och orsaka övergödning. Domen kan leda till att en fastighetsägare måste ha mark en bit från vattnet eller gå samman med sina grannar för att få bygga ett minireningsverk. Om reningsverket ligger längre från vattnet hinner växtligheten ta hand om närsalterna.
Eva-Lotta Bernekorn Sandin, handläggare på Naturvårdsverket, menar i sitt yttrande att minireningsverken ofta går sönder och dessutom inte fungerar vid strömavbrott.
Det är bra att domstolen inte bara sett till den enskilde utan har tänkt sig in i att många enskilda avlopp gör likadant, säger hon.
Trosa kommun är redan restriktiv med att godkänna vattenspolande toaletter i skärgården.
Vi har enstaka ansökningar, kanske en eller två om året. Vi löser det från fall till fall och är noga med att åka ut och titta på förutsättningarna, säger samhällsbyggnadschefen Björn Wieslander.
På många områden, nu senast Öbolandet, försöker man
i stället få till kommunalt vatten och avlopp.
Hur ofta kontrollerar ni de enskilda avlopp och utsläpp som redan finns?
Det är kanske inte en enorm tillsyn. Det blir efter hand när personen söker bygglov eller vill ändra användningen, säger Björn Wieslander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!