Skejtare får vänta på sin skatepark

Skateungdomarna i Nyköping som kämpar för en egen anläggning får vänta. Däremot satsar kommunen närmare två miljoner kronor på två nya bollplaner i Brandkärr och Arnö. Den borgerliga oppositionen rasar mot socialdemokraterna som drivit genom beslutet.

Övrigt2005-10-03 23:43
Spontanidrott ligger i tiden. Men det gäller inte skateungdomarnas krav på ramper eller betongytor.
Skateungdomarna i Nyköping har kämpat i flera år för att få någonstans att utöva sitt intresse. Men när kommunen satsar på två nya spontanidrottsplatser får inte skatarna plats.
Ska skejtarna få en långsiktig lösning måste det ske genom en förening, säger Göran Forssberg, socialdemokrat och ordförande i Nyköpings kommunstyrelse.

När det handlar om bollspelande ungdomar resonerar kommunen precis tvärtom.
De planerade spontanidrottsplatserna är enbart till för de föreningslösa aktiviteter.
Därför ska den föreningslösa bollspelande ungdomen få två nya arenor i Nyköping. Mitt i bostadsområdena Brandkärr och Arnö planeras två så kallade spontanidrottsplatser med konstgräs, sarg, sex fotbollsmål, basketkorgar och belysning.
Det är bråttom. Om bara några veckor ska markarbetena sätta igång, sedan kan själva idrottsplatserna byggas under våren.
Kanske kan idrottsplatserna utvecklas vidare med en skatepark, säger Micael Ardeheim, socialdemokrat och ordförande i kultur- och föreningsnämnden.

De borgerliga partierna rasar mot planerna, av ekonomiska skäl.
Vi har så många hål i verksamheten och saknar pengar. Sedan presenteras det här som kommer att kosta nästan två miljoner kronor, säger folkpartiets Ulla-Karin Skoghag som är vice ordförande i kultur- och föreningsnämnden.
Ingen vet i dag vem som ska sköta och underhålla spontanidrottsplatserna.
Vårt villkor är att några föreningar sköta driften, säger Göran Forssberg.
Samtidigt pågår förhandlingar med kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem om hur idrottsplatserna ska skötas.
Det är ett lovvärt initiativ och vi kan kanske hjälpa kommunen att förankra det här hos idrotts- och föreningslivet i bostadsområdena, säger Nyköpingshems vd Christer Gustafsson.
Svenska fotbollförbundet har lanserat projektet med hjälp av pengar från det
europeiska fotbollförbundet UEFA.
Nyköpings kommun räknar med 150 000 kronor från förbundet. Men det brinner i gaveln. Bara de 25 första idrottsplatserna i Svealand kan räkna med att få 75 000 kronor vardera.
Tio kommuner har redan fått bidrag, säger Ronni Lundqvist som är fotbollförbundets projektansvarige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om