Skenande ekonomi i Gnesta kommun
Större grupper i barnomsorgen, större skolklasser, stora nedskärningar för människor i behov av hjälp och stöd på grund av funktionshinder och varannan lampa i gatubelysningen skruvas ur. Så lyder några av besparingsförslagen för Gnesta som kommunchefen igår eftermiddag presenterade.
Kommunchef Sune Eriksson redovisade under en presskonferens på tisdagseftermiddagen sitt förslag på hur kommunen ska komma till rätta med problemen. Det är ett stadigt ryck i nödbromsen som gäller.
Stora förändringar väntar. Problemen är allvarliga och jag visar på ett sätt att få bukt med dem, säger han.
Besparingarna är på cirka tio procent av den totala budgeten. Erikssons förslag behandlar enbart nästa års budget. Det blev färdigt för några dagar sedan.
Inom socialförvaltningen kan det sparas närmare fem miljoner på särskilda boenden inom äldreomsorgen. Och ytterligare strax under två miljoner på behandlingsverksamheten för problemungdomar.
Fler kommer att få sin hjälp förlagd i hemmet och det blir färre utplaceringar. Hjälpen till människor med olika funktionshinder minskas också med drygt två miljoner, säger Eriksson.
Minskningen för särskilda boendeformer går från 49 miljoner till 44 miljoner kronor. Det är i praktiken tio heltidstjänster som försvinner. Gnestas barnfamiljer får också sin beskärda del i det stora stålbadet.
Barngrupperna inom barnomsorgen blir färre och större. Cirka två barn mer per grupp får vi nog räkna med. Skolklasserna blir större mellan 25 och 30 barn på låg- och mellanstadiet och 30 plus på högstadiet. Skollunchen för gymnasielever avgiftsbeläggs.
Andra besparingar i Erikssons budget är att varannan lykta i gatubelysningen skruvas ur. På det viset minskar elkostnaderna men följden blir att brottsligheten riskerar att öka.
Gnestas räddningschef flyttas till Södertörn. Kvar blir deltidskåren och en stationschef. Det betyder att förebyggande verksamheter med ungdomar upphör. Dessutom görs inga utryckningar på hjärtrelaterade larm inom äldreomsorgen.
Det är också möjligt att lägga ned Skeppsta skola och avstå från att bygga en skola i Laxne. Prognoser visar att barnunderlaget sjunker kraftigt de närmaste åren, säger Eriksson.
Trots alla nedskärningar ingår en skattehöjning om 90 öre i förslaget. Slutposten blir plus 9 000 istället för minus 40 miljoner.
För att täcka de ökade kostnaderna utan nedskärningar, skulle det krävas en skattehöjning på 3 kronor och 40 öre.
Kommunens politiker har fått Sune Erikssons underlag. Senast i december fattas det politiska beslutet om hur nästa års budget kommer att se ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!