Skit och fimpar rör upp känslor på Norrbyvallen: "Är rent livsfarligt faktiskt"

Skärpning ni hundägare som kastar fimpar, inte tar reda på skit och snor jyckarnas pinkpinnar. Den uppmaningen riktar nu Ida Andersson, hundtränare på Norrbyvallens hundarena, till ägare efter att problemen ökat.

När SN var på plats vid hundarenan i Västerljung låg det fimpar här och där.

När SN var på plats vid hundarenan i Västerljung låg det fimpar här och där.

Foto:

Övrigt2018-03-20 16:55

– Senast i går var jag här och plockade fimpar. Man plockar varken upp fimpar, eller efter hunden. Och det blir tyvärr bara mer och mer av det här beteendet, säger Ida Andersson, hundtränare och hundentreprenör på Norrbyvallens hundarena i Västerljung.

När SN är på plats döljer snön det mesta av hundarnas oupplockade lämningar. Men det sticker upp en del fimpar här och där runt ingången till arenan – trots att soptunnan bara står några meter bort.

Ida Andersson menar att fimparna inte bara skräpar ner utan kan vara farliga för vissa hundar som sätter i sig lite vad som helst. Något hon vill varna för.

– Det är rent livsfarligt faktiskt om hundarna äter och förgiftas. Valpar stoppar ofta allt möjligt i munnen, men även en del vuxna hundar gör så också. Jag vill verkligen att folk tänker till innan de slänger fimpar på marken och även att man plockar upp efter sin hund, säger Ida Andersson som gärna skulle slippa lägga en kvart på att plocka skräp och skit varje gång hon kommer dit.

Hon har haft planer på att placera ut leksaker och fler hinder på arenan. Men på grund av de senaste veckornas problem med fimpar och skithögar, plus att någon även stulit en trästolpe från hundarenan vilken fungerat som pinkpinne, är hon mer osäker. Fortsätter problemen kan det bli tal om kodlås på grinden.

– Jag hoppas ju att folk ska sköta sig så att vi kan ställa dit hinder och leksaker. Men generellt sett visar man varandra respekt.

Under våren har en hel del Trosabor via sociala medier klagat över framtinande hundlort längs gator och torg. Jimmy Larsson är gatu-/parkingenjör på Trosa kommun.

– Nu har jag bara varit anställd här i två månader och har inte koll på exakt vad som gäller just där. Men rent generellt ska man plocka upp efter sin hund på allmän plats oavsett var det är. Men jag har under min tid inte nåtts av klagomål på nedskräpning vid hundrastgårdarna, säger han.

De kommunala påsarna för hundspill finns på cirka 25 platser i kommunen.

– Några sådana ärenden har det varit, att folk kontaktat oss när påsarna varit slut någonstans, säger Jimmy Larsson.

Regler hundrastgårdar

Hunden ska vara frisk när den besöker hundrastgården.

Är det andra hundar i hundrastgården ska du först fråga om det är okej att du släpper in din egen hund.

Du släpper din hund lös på eget ansvar.

Hundrastgårdarna ska inte användas som toalett. Rasta gärna hunden och låt den göra sina behov innan du släpper in den i rastgården.

Släng skräpet i papperskorgen som finns i anslutning till hundrastgården.

Det är inte tillåtet att använda hundrastgården för organiserad kursverksamhet som stänger ute enskilda hundägare.

I anslutning till hundrastgård finns yta avsedd för organiserad hundträning. Respektera att ytan är privat och inte en allmän rastplats för hundar (gäller vid Lånesta).

Källa: Trosa kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!