Uppe i det vidmålade gamla vagnslidret på Havsgården vid Sandvik visar fotografen Chae Eun Jo två bildserier som är producerade under månaden hon tillbringat i Sverige. Att det skulle bli just de här bilderna var ingenting hon hade planerat i förväg.
– Jag tillbringade den första tiden här med att bara känna in allt. Skillnaden mot min vardag i Seoul är enorm, bara att kunna andas den här luften gör någonting med oss som människor, berättar hon medan hon guidar genom sin utställning.
Två bildserier visar finstämda analoga fotografier, där ljuset är det centrala trots att serierna skiljer sig markant åt. I den ljusa speglas fotografens vardag, naket, ärligt och humoristiskt. Här finns både sörmländska flugor och gisslet som kan uppstå med vitmålade trägolv. Den mörkare serien är Nynäsreservatets skog, fångad med en känsla som påminner om den svenska konstnären John Bauers tolkningar.
– Jag vet inte vem han är, men skogen och ljuset i den fascinerar mig massor. Det är som meditation att vistas i den, säger Chae Eun Jo.
Skogen är också det som fångat konstnärerna Yoon1verses och Nigel Kims intresse. Paret har även de tillbringat en månad på gården och har satt samman ett gemensamt verk där vetenskap möter konst.
Yoon1verse beskriver sig själv som en mixed media artist.
– Jag väljer teknik efter idé och jobbar med allt från film till teckning, skulptur och måleri, berättar hon.
I galleriet som ryms i ladan ljuder en tonart på låg nivå. En frekvens som lär ha positiv påverkan på den som lyssnar avslöjar Yoon1verse, vars artistnamn på flera sätt går igen i konstverken som visas.
På podier i rummet tronar magnifika skulpturer tillverkade av gran- och tallkottar som samlats in under vistelsen. Att foga samman och skapa evighetsmönster har alltid fascinerat och inspirationen är tydlig även i teckningarna på väggarna.
– Det blir som ett pussel som både kan upplevas som abstrakt eller i vissa ögon faktiskt likna någonting, säger hon.
Skulpturerna av kottar kommer inte att följa med tillbaka till Seoul.
– Efter utställningen placerar jag ut dem här i området. I en vassrugge eller längs en stig, det handlar för mig om att värna banden mellan människa och natur och kanske glädjer det en och annan cyklist, säger hon och skrattar.
Paret Lekbergs artist in recidenceprogram fungerar som ett konstnärligt bed and breakfast.
– Konstnärerna får ansöka och visa sin portfolio, sedan pratar vi över Skype så vi alla känner att det klickar. Vi bor och lever ju tillsammans på gården den tid de är här så den biten är viktig, säger Theresa Lekberg som själv är fotograf.
Sedan programmet drog i gång har de haft konstnärer från USA, England, Frankrike, Belgien, Tyskland och Iran på besök. Förhoppningen framöver är att kunna bjuda in konstnärer att komma och bo och skapa på gården helt gratis.
– I dag står vi själva för mycket av omkostnaderna, men framöver hoppas vi kunna få stöd från företag och myndigheter så att vistelserna går att förlänga, säger Theresa Lekberg.
Lördagen vid Havsgården bjuder inte bara på konst.
– På kvällen gästas vi av musikern Erik Winqvist som uppträder med sin musikföreställning "Skog och Saxofon". Den här konserten handlar om hur skogen försvunnit och vad som finns kvar. Det blir lite teater och mycket saxofon där han tolkar stämningen här på gården bland annat, säger Theresa Lekberg