Den anmälda avverkningsarealen i Sörmland var förra året 4 386 hektar jämfört med 5 113 hektar året innan. I landet som helhet minskade den anmälda avverkningsarealen med 13 procent till 261 216 hektar.
– Det hänger ihop med industrins behov av virke. Behovet av granved till tidningspapperstillverkning gick ned på grund av mindre försäljning. Braviken nära Nyköping stängde en av sina tidningspapperslinjer, säger Göran Silfverling, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen Sörmland-Örebro.
– Vi hade lite stormar 2015, men ganska måttliga för Sörmlands del.
Vad tror du om utvecklingen under 2016?
– Jag tror att det kanske kommer att ligga på samma nivå eller något högre jämfört med 2015. Industrin gör nu jätteinvesteringar i pappersindustrin runt om i landet. Skogsindustrin är ganska optimistisk just nu.
– Även om Braviken har stängt en tidningspapperslinje så gör de andra produkter i stället där efterfrågan ökar. Man kan notera att man är ganska duktig på att uppfinna nya förpackningar av olika slag.
Göran Silfverling tycker att utvecklingen är spännande, men påpekar att det även finns problem inom det sörmländska skogsbruket.
– Vi märker ett växande problem med älgbetesskador på tall. Det gör att en del skogsägare väljer bort att föryngra med tall, även på typiska tallmarker, alltså där det växer lingonris. De sätter gran i stället för de betas inte av älgen.
Det tar cirka 45 år för en björk att växa upp innan den kan avverkas. En ek kan behöva stå i 110 år. En gran på bördig mark växer upp på 60 år. En tall tar 85-90 år på sig. Den långa växttiden gör att skogsägare behöver väga in väntade klimatförändringar när de ska välja vilket trädslag de ska plantera.
– Granen har invandrat norrifrån efter inlandsisen. Från forskningshåll menar man att om det blir 1,5-2 grader varmare på hundra år blir granen borttryckt till Dalälven.
– Det är en aspekt på lång sikt att ta med om man nu väljer gran i stället för tall som trivs även när det är varmt. Kommer granen att må dåligt på grund av klimatförändringarna? Vi är ute och rådgiver även i det.
Vilket råd ger ni?
– Om man har marker som kan härbärgera både gran och löv måste man fundera på om jag ska blanda in mera löv.
Göran Silfverling menar att det är en utmaning för Skogsstyrelsen att kommunicera sin kunskap till skogsägarna som i allt större utsträckning består av stadsbor som inte bor på sina skogsfastigheter.
– Vi finns på facebook och twitter. Jag kan tänka mig att vi kommer att använda sociala medier mer.
Sörmland omfattar enligt Skogsstyrelsen av drygt 340 000 hektar skogsmark. Länet består av småbruten terräng med omväxlande öppen och skogbevuxen mark. Tillväxten är större än avverkningen.
– Vi får ett ökat virkesförråd hela tiden, säger Göran Silfverling.