Skola och äldreomsorg viktigaste valfrågorna

Äldreomsorgen och skolan är de klart hetaste politiska frågorna inför valet i höst. Det visar SN:s undersökning där läsarna har listat vilka frågor de tycker är viktigast. Intresset för miljöfrågor är mycket svalt i de fyra kommunerna Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

Övrigt2006-02-25 00:27
Att omsorgen om våra gamla och våra barns skolgång engagerar var ingen överraskning för SN:s chefredaktör Göran Carstorp.
I lokalsamhället hänger livet ihop. De äldre har barn och barnbarn och tar del av både förskolan och skolan. De yngre månar om sina föräldrar och tycker att äldreomsorgen är viktigt, säger Göran Carstorp.
Resultatet från läsarundersökningen kommer delvis att ligga till grund för SN:s valbevakning. Men det är ingen slavisk mall som nu måste följas till punkt och pricka.
Tidningen har också en läsarpanel som nu kommer att få ta ställning till resultatet och göra sin egen rangordning av de politiska frågorna, säger Göran Carstorp.
Det här är ingen vetenskaplig undersökning utan visar mer på en huvudinriktning. Vi kommer säkert att belysa även andra frågor under vår valbevakning.

SN-läsarna kräver större resurser till äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan. Gamla äldreboenden bör byggas om och användas. Fler förskollärare och lärare ska ge mindre barngrupper, är några av signalerna till politikerna i de fyra kommunerna.
Bostäder, sjukvården och jobben är tre andra tunga frågor som engagerar SN-läsarna. Men här skiljer sig män och kvinnor åt i värderingen.
Framförallt män tycker att bostäder och vägar är viktiga politiska frågor.
Kvinnor, framför allt äldre, för fram sjukvården som en angelägen fråga. De vill att politikerna löser knutar kring vårdcentraler och köer till specialister.

Något förvånande har inte förra årets brännheta fråga om barnklinikens framtid engagerat mer än en handfull läsare. Samtliga bor i Nyköping, möjligen ett tecken på att medborgare i de andra kommunerna inte tycker att barnkliniken är en särskilt angelägen politisk fråga.
Integrationsfrågor, miljön och strukturella framtidsfrågor är heller inte särskilt angelägna inför valet, tycker SN-läsarna.
Det är intressant att de här frågorna ligger så lågt hos väljarna. Men det är positivt att ytterst få SN-läsare uttrycker invandrarfientliga åsikter i vår undersökning, säger Göran Carstorp.
Läsarenkäten har funnits både i papperstidningen och på webbtidningen www.sn.se. 52 procent av synpunkterna kommer från kvinnor och medelåldern är 50 år.
Vardagslivet är så pressat idag att yngre människor kan ha svårt att engagera sig i samhällsfrågor, säger Göran Carstorp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om