Skolan blir bättre när eleverna får välja själva

Klarar eleven bara godkänt i engelska, matematik och svenska ska han eller hon ha platsgaranti på sitt förstaval till gymnasieutbildning, tänker gymnasiekommittén föreslå. Den som inte kommer in ska kunna överklaga.

Övrigt2002-12-10 21:40
Det är bra att planerna för framtidens gymnasieskola dras upp med eleven i fokus. Det har även vi sett i det som tidigare kommit fram ur gymnasiekommitténs förslag. Det finns en viktig poäng i att elever som får studera det de helst vill också är mer motiverade.
Studiemotivationen kan behövas. Skolverkets rapport Efter skolan visar att var fjärde gymnasieelev efter gymnasiereformen 1992 saknar slutbetyg fyra år efter utbildningen och närmare hälften har gått via Komvux för att komplettera sina betyg.
Det är ett bekymmer främst för den enskilda eleven men också för samhället.
Det är bra att eleverna föreslås få söka gymnasieutbildningar i hela landet. Menar man allvar med att sätta elevens val främst så är det logiskt, även om kommittén tyvärr inte helt verkar våga löpa linan ut. Nu heter det i mån av plats om samma utbildning finns i hemkommunen.

Fritt val vad gäller gymnasieprogram eller sektor som lär bli enligt gymnasiekommitténs förslag lär skapa problem. Populära program/sektorer kommer växa, mindre populära kommer att få svårare att fylla sina stolar. Detta kan kanske uppvägas av att sektorerna görs bredare än dagens gymnasieprogram. Risken är också att vissa specialutbildningar blir för dyra för kommunerna, förutsatt att de inte får någon form av kompensation för den kommande gymnasiereformens kostnadseffekter. Kanske är platsgarantin omöjlig att genomföra överallt, ta vissa musikinriktningar exempelvis. Då blir reformen en halvmesyr. Alla behöriga får plats ibland.

Frågan är också vad ett minskat fokus på grundskolebetyg, alltså mer än det som krävs för att klara behörighetskraven, får för effekter. Det minskar pressen, tycker Elevorganisationen. Kanske det, men det riskerar att göra andra ämnen oviktiga och utgör därför en stor utmaning för grundskolan att få eleverna studiemotiverade även i dessa ämnen. Förändringarna är ju till för att höja kunskapsnivåerna. Risken är att vi får en utveckling åt fel håll.
Att kravet på behörighet behålls är därför ett minimikrav. Den som studerar behöver ha krav att försöka leva upp till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om