Skolans problem är att den är för enkelriktad
Något måste naturligtvis göras. Att låta alla elever som inte har klarat grundskolans krav gå vidare i ett gemensamt uppsamlingshit, fungerar dåligt och sätter en stämpel icke-godkänd på eleverna. Men Östros förslag att låta även obehöriga elever söka till gymnasieskolans nationella program, med extra stödresurser, löser inte grundproblemet. Varje elev har rätt att få det stöd den behöver för att gå vidare till gymnasiet innan hon lämnar grundskolan, om det så kräver ett extra läsår. Det är ett ansvar som grundskolan aldrig kan smita ifrån. Det kunskapskrav som är uppsatt, att elever ska vara godkända i kärnämnena för att komma in på gymnasiets nationella program, förlorar helt sin mening om gymnasiet blir öppet även för obehöriga elever.
De borgerliga partiernas reaktion mot utbildningsministerns förslag lät inte vänta på sig. Argast var som vanligt folkpartiet. Sanslöst, sa Jan. Meningslöst, var ordet, sa Lars. Folkpartiets båda talesmän i skolfrågor, Jan Björklund och Lars Leijonborg, lät meddela att partiet nu hoppar av från den parlamentariskt sammansatta gymnasiekommittén som arbetar med utformningen av den framtida gymnasieskolan. Ett beteende som har blivit mer regel än undantag, för folkpartiet i riksdagen. Det är inte särskilt konstruktivt, men väl så spekulativt.
Slopa gärna det individuella programmet. Men för att ge alla elever en ärlig chans behöver åtgärder sättas in såväl i grundskolan som i gymnasiet. Det grundläggande problemet är att skolan är för enkelriktad. Skolan ska vara till för alla men fungerar i praktiken för ingen. Socialdemokraterna har en vacker idé. Den kommer dock aldrig att kunna realiseras. För vi människor är olika och kan omöjligt stöpas i samma form.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!