Skolbion sprider sig i Nyköping
Det märks att eleverna får vara med och välja film själva. De ser fram emot filmvisningen och ifrågasätter aldrig vilken film de ska få se. Det skulle de gjort annars.
När Skolbion drog igång i Nyköping hösten 2004 var det skolorna på Arnö som var först ut. Lärarna såg filmvisningarna som ett sätt att bygga broar mellan de två skolorna.
Vi planerade visningarna ihop och såg filmerna tillsammans. Dessutom var temat för filmerna kamratskap, berättar Håkan Wiik på Långsättersskolan.
I höstas kom Långbergsskolan och Rosenkällaskolan med i projektet, och nu försöker man sprida Skolbio till ytterligare några skolor i kommunen.
Det görs så mycket bra film som aldrig ens kommer till vår biograf i Nyköping. Det är roligt att kunna visa ungarna att det finns en massa bra film och att allting inte kommer från USA, säger Bitte Wahlén.
Förra året valde vi mellan en isländsk, en holländsk och en dansk film. Det var titlar man aldrig ens hört talas om men det var väldigt bra filmer.
Elevernas filmval förvånar ofta lärarna.
När valet stod mellan den isländska filmen Pass för mig som handlar om två tjejers jakt på en pappa och den danska actionfilmen Klättertjuven var jag säker på att de skulle välja dansk action men det blev den isländska filmen som vann, säger Håkan Wiik.
Ett praktiskt skolbioproblem är kostnaderna för att komma fram och tillbaks till biografen. Hittills har Nyköpings kommun betalat ungefär hälften av transportkostnaderna. Resten av skolbion har Svenska Filminstitutet betalat.
Inför höstterminen hoppas skolbioentusiasterna få med sig Östra och Västra skolan. Det betyder att sex av 25 skolor i Nyköping visar skolbio. Utan kommunal samordnare måste projektet växa långsamt.
Det behövs en person som kan fixa transporter och se till att allt praktiskt fungerar. I dag är det vi lärare som sköter det, men det funkar inte om alla skolor i hela kommunen ska vara med, säger Håkan Wiik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!