Skolor samarbetar om elevsymboler
Skolorna i Nyköping diskuterar att införa en gemensam policy mot provocerande symboler.
Vi kan aldrig förbjuda eleverna att bära något som inte är direkt olagligt. Men det skulle underlätta om skolorna har ett gemensamt förhållningssätt, säger Långbergsskolans rektor Bengt-Göran Thorselius.
Frågan om en samordnad policy för kommunens skolor har diskuterats i rektorskollegiet. Men det är svårt att hitta en gemensam strategi.
Det finns en uppsjö av symboler och attribut som kan antyda främlingsfientlighet, drog-
förhärligande, våldsromantik och sexism. Men för vissa ungdomar är kläderna och symbolerna kanske bara snygga.
Det är nödvändigt att varje skola jobbar med de här frågorna.
Men det är inte enkelt, det blir alltid gränsdragningsproblem. Vad som är tillåtet på en skola kanske inte accepteras på en annan. Här på skolan har vi varit ganska förlåtande, säger Bengt-Göran Thorselius på Långbergsskolan.
Rektor Lennart Ström på Oppebyskolan märker en viss ökning av symboler och klädstilar som signalerar främlingsfientlighet.
Det var nästan borta ett tag men nu tycker jag att det kommer igen, säger han.
I skolans policy slås fast att all personal är skyldig att ingripa om eleverna bär symboler som kan förknippas med nazism och rasism.
På Borgmästarhagsskolan har en gemensam värdegrund diskuterats fram mellan elever, lärare och föräldrar. Den kan användas som en grund för samtal om någon elev kommer till skolan i provocerande utstyrsel.
I värdegrunden står bland annat:
Vi accepterar inte användandet av symboler som kan förknippas med antidemokratiska grupperingar.
Vi accepterar inte symboler som förespråkar användandet av droger.
Men vi har inga stora problem här, säger biträdande rektor Magnus Uppman. Det har hänt några få gånger att elever kommit till skolan i tröjor med symboler som ligger i en gråzon. Då har vi diskuterat det med eleven och föräldrarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!