Skolpersonal kränkte barn – bar ut och höll fast elev

En elev med funktionsnedsättning har på en skola i Nyköping utsatts för kränkande behandling. Eleven har hållits fast och burits vid två tillfällen. Efter första tillfället borde skolan ha agerat för att förhindra upprepning, anser Skolinspektionen. Nu ses rutinerna över.

Foto:

Övrigt2017-05-08 07:00

Den senaste händelsen, som anses kränkande av Skolinspektionen, inträffade i april 2016. Eleven satt tillsammans med två ur personalen i matsalen. Elevens ska sedan ha ombetts flytta på sig för att göra plats för andra elever, enligt Skolinspektionens utredning. När eleven inte gjorde så fick eleven välja mellan att gå därifrån själv eller flyttas därifrån. Eleven fick några minuter att överväga alternativen och fick sedan bestämma sig. Två andra i personalen kommer sedan fram för att hjälpa till.

Exakt vilka omständigheter som inträffade, innan eleven bars ut, har Skolinspektionen svårt att reda ut, på grund av motstridiga uppgifter.

Det är dock klarlagt att den ena av de två, som kommit fram för att hjälpa till, har ingripit fysiskt och att båda sedan har lyft ut eleven ur matsalen. Därefter har de burit eleven över skolgården till fritidshemmet. Där har eleven hållits fast på golvet, enligt Skolinspektion.

Rektorer och lärare har rätt att ingripa fysiskt mot elever - omedelbart och tillfälligt - för att garantera elevers trygghet och studiero. Men bara om det står i rimlig proportion till sitt syfte.

Att flytta på eleven, för att göra plats åt andra elever i matsalen, är inte tillräckliga skäl för att ingripa mot en elev fysiskt, anser Skolinspektionen. Hela situationen som följde "måste ha uppfattats skrämmande och kränkande för eleven", skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

I mars 2016 inträffade en liknande händelse då samma elev blev fasthållen och buren. Den händelsen har också utretts men anses inte vara kränkande, enligt Skolinspektionen.

Det är dock försvårande för skolan eftersom det funnits starka skäl för dem att vidta åtgärder för att inte något liknande skulle kunna inträffa igen - vilket det nu alltså gjorde. Det åtgärdsprogram som tagits fram för eleven är daterat efter aktuella händelser - även om riktlinjer funnits. Skolinspektionen anser därför att skolan har brustit i sitt förebyggande arbete.

Mamman, till barnet som blivit kränkt, tycker att Skolinspektionens beslut har tagit för lång tid och tycker att skolans kunskap om elevens funktionsnedsättning "är skrämmande låg".

Högsta skolchef Anna Thörn kommenterar händelsen:

– Det här är ett ärende som vi har hanterat under en tid och tar på stort allvar med hänsyn till både elev och personal. Vi ser allvarligt på alla upplevelser av kränkningar, oavsett typ.

Hon uppger att skolan nu tittar på åtgärder för de brister som Skolinspektionen har lyft, när det gäller förebyggande arbete mot kränkande behandling.

Händelsen har varit föremål för en utredning från Skolinspektionens sida tidigare men bedömdes inte då som en kränkning. Men ärendet överklagades och togs upp på nytt och då framkom ny information, som gjort att Skolinspektionen nu ändrat sin bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om