Skolskjutsstriden avgjord för tillfället

Skolskjutsupphandlingen i Trosa var rätt utförd. Det menar länsrätten. Men domen är redan överklagad.

Övrigt2006-07-26 23:41
Skolchef Eva Stormgaard är nöjd med länsrättens beslut.
Det känns skönt. Nu är det prövat och det har visat sig att vi har hanterat det korrekt. Domen är ganska tydlig, säger hon.
Det var i november förra året som Trosa kommun bjöd in till ny upphandling om ett nytt fyraårigt avtal om skolskjutsar.

Företaget Samtrans var billig-ast och vann upphandlingen. Meningen var att de skulle börja köra skolskjuts nu till hösten. Men Södertälje Taxi/Åkerbergs Trafik i Vagnhärad, som hade det tidigare kontraktet, tyckte att kommunen skött upphandlingen dåligt och klagade till länsrätten. I väntan på dom valde kommunen att förlänga Åkerbergs avtal över höst-en. Det avtalet står fast trots att domen nu kommit.
Det blir ingen förändring alls i höst för föräldrar och barn. Nu har vi god tid på oss att förbereda ett nytt avtal med Samtrans från nyår, säger Eva Stormgaard.

Men det är fortfarande osäkert om och när Samtrans kan ta över. Södertälje Taxi/Åkerbergs ombud, chefsjuristen Pär Cronhult, menar att länsrättens dom strider mot EG-rätten.
Vi har överklagat till kammarrätten och begärt att man hämtar ett yttrande från EG-domstolen, säger Pär Cronhult
Han menar att länsrätten missat två saker.

Dels förändrade Trosa kommun formen för upphandlingen mitt i processen, från ett öppet till ett så kallat förhandlat förfarande, eftersom man tyckte att de förslag som kommit in var för dyra. Kostnaden för skolskjutsarna prutades sedan ner.
Man får inte avbryta upphandlingen utan synnerliga skäl. Det är inte meningen, säger Pär Cronhult.
Dels ställdes först krav på trafiktillstånd, men Samtrans godkändes sedan utan att behöva visa upp några tillstånd. Företaget kör nämligen inte själv skolskjuts utan köper in andra taxiföretag, som i sin tur har trafiktillstånd. Eftersom inte avtalet var klart, kunde Samtrans inte veta exakt vilka taxiföretag som skulle köra i Trosa.
Kommunen har rätt att ställa vilka krav man vill, men när de väl är ställda måste de gälla lika för alla. Även de som avser att anlita underleverantörer måste skicka in såna bevis som krävs i upphandlingen, säger Pär Cronhult.

Kammarrätten ska nu bestämma om de ska pröva tvisten. Om rätten dessutom går med på att begära in ett yttrande från EG-domstolen kan processen ta lång tid. Ofta tar det två år för domstolen att svara. Under den tiden kan kommunen bli tvungen att göra tillfälliga upphandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om