Skolstart – med räkning på 112 000

Skolstart förra måndagen – men samtidigt en oförutsedd kursavgift på 112 000 kronor. Nyköpingsbon Mahmoud Mneimneh trodde att allt var klart för ett års studier – nu vet han inte vad han ska göra.

Nyköpingsbon Mahmoud Mneimneh har blivit antagen till masterprogrammet i journalistik – men samtidigt fått en räkning på en kursavgift han inte räknat med – och som han inte har råd att betala ur egen ficka.

Nyköpingsbon Mahmoud Mneimneh har blivit antagen till masterprogrammet i journalistik – men samtidigt fått en räkning på en kursavgift han inte räknat med – och som han inte har råd att betala ur egen ficka.

Foto:

Övrigt2018-06-27 14:48

Nyköpingsbon Mahmoud Mneimneh är uppgiven. Han har precis sett att han måste betala 112 000 kronor för att gå masterprogrammet i journalistik som han blivit antagen till vid Södertörns högskola. Egentligen hade han tänkt påbörja sina studier i början av september, men kursavgiften på 112 000 kronor för ett års studier överraskade honom.

– Jag skulle redan ha börjat på masterprogrammet i journalistik, men nu vet jag inte hur det blir. Min plan var att läsa det och sedan bli forskare som min far. Det är min dröm att gå i hans fotspår, säger han.

Mahmoud Mneimneh har arbetat som journalist i Libanon och har gjort sin research. Han är övertygad om att han har rätt att studera på samma villkor som svenska medborgare då han bott i Nyköping i snart åtta år.

– Jag har ansökt om att förlänga mitt uppehållstillstånd av andra anledningar än studier. Enligt antagning.se så ska jag därför inte behöva betala vare sig anmälningsavgifter eller kursavgifter, säger Mneimneh.

Verkligheten har dock visat sig vara snårig och långt ifrån glasklar. Den ansökan om uppehållstillstånd han laddat upp när han sökte utbildningen är från 2015 och Södertörns högskola anser att den är för gammal.

– Vi ser att han är avgiftsskyldig då han inte har något giltigt uppehållstillstånd och har skickat in en gammal ansökan om förnyat uppehållstillstånd, men inget beslut. Om Migrationsverket fattat ett beslut om uppehållstillstånd är det inga problem att studera avgiftsfritt. Om en student skickat in en ny ansökan till Migrationsverket kan vi ge en tillfällig avgiftsbefrielse, men den kan tas tillbaka om det blir ett negativt besked från Migrationsverket, säger Malin Sigvardsson som är avdelningschef på Södertörns högskolas studentavdelning.

Mahmoud Mneimneh berättar att han har ett pågående ärende hos Migrationsverket. Han visar skärmdumpar från verkets hemsida där det står att de registrerat hans ansökan i oktober 2016, men att det ännu inte fattats något beslut i ärendet. En ny ansökan är registrerad i våras, men inte heller den har det fattats något beslut i.

Däremot fattades beslut i våras om den ansökan han lämnade in 2015, knappt tre år efter att den kom in till Migrationsverket.

– Jag fick ett negativt beslut men överklagade det och nu är mitt ärende hos Migrationsdomstolen, säger Mneimneh.

Då behöver du inte betala kursavgifter

Mängder av studenter har den senaste tiden påbörjat sina utbildningar på landets universitet och högskolor. För EU-medborgare eller de som kommer från Schweiz eller ett EEA-land (European economic area) är själva kursavgifterna gratis – förutom saker som exempelvis kurslitteratur och studieresor.

Studenter som är medborgare i andra länder kan ha rätt att studera utan att betala kursavgifterna – men det är långt ifrån självklart.

De som har permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige behöver inte betala avgifterna – förutsatt att uppehållstillståndet beviljats för andra skäl än just studier.

Har man ett tillfälligt uppehållstillstånd som beviljats för annat än studier, som har gått ut, och en ansökan om förlängning har skickats in till Migrationsverket, behöver man inte betala kursavgift. Men det förutsätter att dokumentation för det tidigare uppehållstillståndet och ansökan om nytt skickats in på antagning.se:s internationella sajt admissions.se.

Källa: admissions.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!