Skorstenskontroller krävs på trähus i Trosa

Ingen vet hur brandfarliga trähusen är. Någon systematisk genomgång av eldstäder och elsystem har aldrig gjorts. Det visar den färdiga brandutredningen om Trosa kåkstad.

Övrigt2006-06-19 21:32
Mona Wahlman och hennes man flyttade in i trähuset från 1700-talet i augusti förra året. De har gjort en renovering och i samband med den dragit in nya ledningar.
Vi hade sotarmästare här också som gjorde i ordning en skorsten, säger Mona Wahlman.

De är väl medvetna om brandrisken.
Vi tänker mycket på det här med ljusen och att man inte får gå ifrån kakelugn och vedspis, säger hon.
Om ett hus skulle börja brinna är risken stor att branden sprids. Men familjen Wahlman oroar sig inte för att grannarna ska glömma brasan.
Nej, det gör man inte. Men det skulle vara hemskt om det hände.

Åren 1996 till 2004 larmades räddningstjänsten 114 gånger om brand i Trosa. De vanligaste brandorsakerna var tekniskt fel, ofta elfel, och så kallad
soteld, bränder i och omkring skorstenar.
Det har inte gjorts någon systematisk besiktning av eldstäderna i Trosa träbebyggelse, utöver den vanliga rengöringen, trots att många av dem är ålderdomliga. Det finns heller ingen samlad information om skorstenarnas skick.

Enligt en ny lag som trädde i kraft 2005 ska brandskyddet kontrolleras med vissa mellanrum. Brandingenjören Anna Elofsson, som gjort brandutredningen som examensarbete, föreslår att kontrollen av kåkstaden tidigareläggs.
I gammal bebyggelse är det vanligare med eldstäder, de finns i varje fastighet. Jag har föreslagit att man ska prioritera det här området, säger hon.
Ledningar och proppskåp kan, i de hus där man inte gjort större omdragningar på senare år, vara omoderna, slitna och uttorkade. Även här behövs en genomgång av trähusen.
Kommunen får ta ställning till vilka brister som är acceptabla och vad man vill jobba vidare med, säger Anna Elofsson.

Mycket handlar också om husägarnas kunskap.
Det finns en fara i att husen ligger så tätt, torrt virke ger ett snabbt brandförlopp. Den nya lagen visar tydligare på den enskildes ansvar, det gäller att få de boende att förstå allvaret, säger Anna Elofsson.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Claes Hedlund (s), kan tänka sig att utredningen kommer att mynna ut i informationsmöten, broschyrer
och upplysning på hemsidan.
Kommer kommunen att göra en genomgång av skorstenar och elsystem?
Vi har avtal med räddningstjänsten. När avtalet går in i en ny period kan vi passa på att beställa uppdrag av dem, som vissa besiktningar, säger Claes Hedlund.
Innan några beslut fattas ska rapporten redovisas till kommunfullmäktige. Det blir först i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om