"Vi behöver hjälp, stöd, uppmuntran och ordning och reda i våran verksamhet. Kan någon höra våra röster nu? Vi ropar på hjälp!"
Så avslutar sjuksköterskorna och distriktssköterskorna ett brev till ledningen i Nyköpings kommun.
Åtminstone fem tjänster som inte är tillsatta gör att sjuksköterskorna som är kvar måste prioritera bort allt som inte är akut. Nu är de trötta och slitna. Och de har inte känt att ledningen har hört dem.
– Det är flera saker och det har pågått länge, men den senaste tiden har det blivit mer akut. Nu får det räcka, säger Camilla Hedlund.
– Vi kan inte leva upp till patientsäkerheten. Det är risk att vi missar uppföljningar när vi måste släcka bränder hela tiden.
Sedan i höstas har personal från bemanningsföretag plockats in för kortare och längre inhopp. Personalen är glada att få hjälp från bemanningssköterskorna, men tycker inte att det är en långsiktig lösning. Det ger inte den kontinuitet som patienterna önskar och behöver, och bemanningsanställda kan inte heller hjälpa till med kontakter och handledning av exempelvis hemtjänstpersonalen.
Och varje gång ytterligare en kollega väljer att säga upp sig blir det lite tyngre för dem som är kvar.
– Man blir ledsen, det är tråkigt när folk säger upp sig. Vi har tappat räkningen på hur många som saknas nu, säger Theres Olsson.
Sjuksköterskorna beskriver hur de tycker om sitt jobb och hur de brinner för hemsjukvården. Att få komma hem till patienter som en gäst i deras vardag och hjälpa dem på plats skapar möten som är speciella.
– Många är väldigt tacksamma att vi kommer till dem och att de slipper åka in till vårdcentralen, säger Jenny Nilsson.
– Vi trivs med jobbet och med varandra. Men vi vill att det ska bli bättre, säger Jenny Nilsson.
Därför har de skrivit brevet till ledningen i kommunen där de efterlyser bättring.
Det råder brist på sjuksköterskor i hela landet, både i kommuner och i landsting. Därför måste kommunen jobba extra för att bli attraktiv som arbetsgivare för att både locka hit ny personal och göra så att nuvarande personal stannar kvar.
Brevet ledde till ett möte med enhetschefen, verksamhetschefen och nya divisionschefen förra veckan. Ett mycket bra möte, tycker sjuksköterskorna som ser fram emot vidare kontakt.
De hoppas på förbättringar i organisation, lön och stöd för dem som väljer att vidareutbilda sig.
– Vi vill få det här att fungera, säger Camilla Hedlund.