Festivalen äger rum mellan maj till september nästa år och kommer att bestå av ett 30-tal skulpturer i varierande storlekar. Bakom satsningen står Svenska skulptörförbundet, Oxelösunds kommun och föreningen Stjärnhovs Skulpturpark.
– Skulpturparken behöver förnyelse och vitalisering vilket ledde till en dialog med Oxelösunds kommuns kultur- och fritidsförvaltning. De gick i gång på vår tanke att göra en större skulpturfestival som även involverar skolan och kommuninvånarna, säger Carl Wellander, projektledare för hela festivalen och aktiv i Stjärnholms skulpturpark.
Skulpturparken anlades 1999 och omfattar idag 30-talet skulpturer på temat ”Tro, hopp och kärlek”.
Festivalens tema blir "Hållbarhet" och utställningen kommer att byggas upp både i Stjärnholms skulpturpark och i Oxelösunds centrala delar. Konsten ska ta plats i fyra rum: Naturen, Parken, Staden och Galleriet, det vill säga i skulpturparken och dess omgivningar, utomhus i centrala Oxelösund och inomhus på Koordinaten.
– Invånarna i Oxelösund har fått vara med och bestämma på vilka platser verken ska stå. Det kommer bli skulpturer både på Malmtorget och på Järntorget, men även i andra centrala delar där den offentliga konsten inte varit så framträdande tidigare. Vi vill använda konsten till att bygga broar mellan människor och tror det kommer bli både spännande och utmanande att se vad projektet leder till, säger Carl Wellander.
Festivaltemat med hållbarhet i fokus var självklart, enligt arrangörerna.
– Det är ett tema som oavsett bakgrund eller kultur går att sluta upp kring, säger Wellander som också ser fram mot de adoptionsplaner man sjösatt i projektbeskrivningen.
– Den som adopterar ett verk under festivalen berättar lite extra om verket för andra och ser till att det ”mår bra”, att det är rent och snyggt runtomkring och är uppmärksam på eventuella skador. Vi tror det kan öka engagemanget för den offentliga konsten i Oxelösund, säger han.
Konstnärerna som bjuds in att medverka är de omkring 300 medlemmarna i Svenska skulptörförbundet. Ansökningstiden går ut den sista augusti, därefter väljs 30 konstnärer och verk ut av arrangörernas egen jury.
– Det finns inte särskilt många renodlade skulpturfestivaler, så vi tror det här kan locka många att söka, säger Nyköpingsskulptören Peter Dewoon som är Svenska skulptörförbundets representant i projektet.
Arrangörerna hoppas utställningen leder till flera spin off-effekter. Vernissagen är i mitten på maj och pågår sedan september ut. Det blir regelbundna guidningar på olika språk i samarbete med Campus Oxelösund, flera workshops och seminarier på temat hållbarhet och offentlig konst är också inplanerade.
– Skolorna ges chans att delta både under vår- och hösttermin samtidigt som turisterna får del av festivalen, säger Peter Dewoon.
Förhoppningen är att en del av verken ska köpas in till skulpturparken.
– Den behöver förnyas, så absolut. Men framförallt hoppas vi att festivalen ska leda till att frågan om estetik och konst i det offentliga rummet aktualiseras. Det är ju i det offentliga rummet vi alla möts och konsten kan verkligen skapa möten som annars inte blivit av, säger Carl Wellander.