En rejäl skidutstyrsel- med varm jacka, byxor, mössa och vantar - är den idealiska klädseln för den som ger sig ut på skulpturvandring i helgen. Och varma skor som klarar en rejäl promenad, för har man väl börjat den här vandringen kan det vara svårt att sluta.
‒Att gå på skulpturvandring är ett väldigt trevligt sätt att upptäcka sin stad, oavsett om man är nyinflyttad eller har bott här länge! Förutom att man får sig en massa kultur ger det ju dessutom motion och tillfälle att upptäcka lite nya platser i omgivningen, säger kommunens konst- och utställningsansvariga Eva Josephson, som tipsar om att rundan även lämpar sig för cykelburna skulpturspanare.
‒Tar man cykeln kan man ta sig runt på ett par timmar och kanske faktiskt hinna med alla skulpturer på samma dag, säger hon.
60 skulpturer och även några välkända monument finns med i den nya skulpturbroschyr som är resultatet av Eva Josephsons omfattande skulpturinventering i kommunen. Skulpturerna finns både centralt i Nyköping, men även i Stigtomta, Vrena, på Nya kyrkogården och vid Skavsta. En del är i kommunal ägo, andra ägs av landstinget eller privata företag. Broschyren finns nu tillgänglig på Turistbyrån och i Culturum.
‒Det finns fler skulpturer, men dessa som nu finns med i broschyren är placerade på ett sätt att det skapar en inbjudande slinga. Framöver har vi en plan att det också ska gå att promenera med hörlurar och genom en app eller annan lösning kunna lyssna på en berättare om skulpturerna, säger Eva Josephson som i väntan på det erbjuder analoga guidade skulpturvandringar på förfrågan.
Allra först är Sune Roots "Frigörelse", den hittar vi uppe vid den Psykiatriska kliniken vid Nyköpings lasarett. Att gå på skulpturvandring vintertid kräver lite mer tid än om man gör det varmare årstid, med snötäcke adderas momentet att verkligen hitta dem.
‒Där! Jag ser öronen!
Eva och fotografen Sandra Nordin lokaliserar en av Evas personliga favoriter. "Räck mig handen" av Eva Fornåå är placerad i klinikens trädgård och det enda som syns den här morgonen är ett par långa kaninöron i brons som sticker upp ur snön.
Med hjälp av Max Jakobsen, vårdenhetschef på kliniken, borstar vi bort snön från skulpturen, tillverkad helt i brons och diabas.
‒Att köpa in konst till kliniken är svårt eftersom människor som mår psykiskt dåligt kan bli sämre av att se en bild eller specifik färg. Men med kaniner har det visat sig att de alls inte framkallar obehag, tvärtom upplever alla människor dem som ofarliga. Vi har därför en prototyp av denna inne på akuten och just den här finns också på vårt informationsmaterial till patienterna, säger han.
Vi pulsar vidare längs snötäckta trottoarer. Vid Nytorget hittar vi nästa skulptur, eller snarare kvartett. Börje Wahlstedts "Susanna och gubbarna" består nämligen av fyra stenansikten i torgbrunnen. En bit längre bort gömmer sig "Tummelisa" av Åke Jönsson och på promenaden stiftar vi också bekantskap med Bernt Westlunds "Näcken" som spelar vid Storhuskvarn, liksom Bie Norlings "Clownen August" som ståtar vid Pelles Lusthus.
En annan "kändis"-skulptur att skåda när man befinner sig centralt är "Den kinesiska terrakottakrigaren" som efter att i höstas blivit stulen, nu åter håller ställningarna vid anrika NK-villan.
Vid Forsgränd, alldeles utanför S:t Annas restaurang finns skulpturen "Sankta Anna". Som även fungerar som vilsamma bänkar för den som behöver sitta ner en liten stund. Enligt konstnären Gunilla Ståhle är Sankta Anna arkitekternas beskyddare, som skyddar hus och hem och härd. Konstnären har också inspirerats av helgonet Ursula, som delar ut mat till de fattiga.
‒Kvinnorna i skulpturen har en framsida båda bak och fram och är faktiskt ett hopkok av de båda helgonen och det passar ju bra här där det både är ett äldreboende och en restaurang, berättar Eva Josephson innan vi fortsätter bort mot Alpha där vi inte bara kan skulpturspana, även här finns plats för vila och värme ska det visa sig.
"Tillsammans" är en lekbänk som har gjorts av Charlotte Öberg Bakos.
‒Den köptes in till särskolan när Alpha byggdes och är en skulptur med många användningsområden. Eleverna kan klättra på den och bronsdjuren som ligger här och solar sig är dessutom uppvärmda. Så det inbjuder verkligen till att sitta och klappa lite på dem, säger Eva som även har tagit med ett par skulpturer som allmänheten inte ser till vardags på slingan.
‒Skulpturerna som finns på skolor, äldreboenden och i Stadshuset är ganska otillgängliga om man inte vet var de är. Men broschyren visar vägen och hör man bara av sig till verksamheterna innan går det också att få komma in och titta, säger Eva Josephson som särskilt tipsar om att inte missa ett av kommunens senaste skulpturinköp.
Ett verk som dessutom går strålande att beskåda även i mörker.
"Aqua Spiritus" av konstnären Susann Rönnertz köptes in redan 2016 till Hjortensbergsbadet. Efter tekniska bekymmer och upprepad skadegörelse är utomhusskulpturen - som ses från långt håll - i drift först sedan mitten på januari i år.
‒Det tänds i skymningen då skulpturen lyser blått. Under kvällen övergår den i grönt för att närmare midnatt gå över i rött. Den släcks sedan sakta i takt med gryningen och förblir sedan släckt på dagen. Det är en hyrbridskulptur med ljus och växter som konstnären sätter på plats nu under våren.