Förutom att vanliga oväder kan dra in över landet kan även något som kallas värmeåskväder bildas. De uppstår framför allt mot slutet av veckorna då värmen hunnit ligga på ett par dagar.
- Vädret just nu ser ju väldigt bra ut, det är soligt och varmt. Och då kan det hända att det bildas värmeåskväder för när det är varmt ute dunstar fukt och kan bli till moln högre upp, berättar Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.
Förutom att blixt och åska är vanligast under sommaren sker urladdningen ofta på eftermiddagar. Då har solen hunnit värma upp marken under förmiddagen, och värmen från marken hjälper till att värma upp luften som stiger. När den varma luften nått en viss nivå börjar den kylas ner och den fukt som dunstat med omvandlas till moln. Moln som ibland behöver sin urladdning
Landsbygden mer drabbad än städerna
Passande nog är det under sommarhalvåret som de flesta lämnar sitt fasta boende för att spendera välförtjänta veckor i sommarstugan, men det är mest fristående hus och hus ute på landsbygden som drabbas oftast av blixtnedslagen, i stadskärnorna är det mer sällsynt. Peter Hagenius, sakskadechef på Länsförsäkringar Södermanland, menar att störningar i stan gör att blixten inte slår ner där utan hittar högt belägna punkter på landet.
Han säger att också att det tyvärr inte finns så mycket man kan göra när blixten väl slagit ner, förutom att undersöka elektroniken.
- Det är vanligaste är att det blivit en kortslutning och det kan drabba allt från telefoner och tv-apparater till lampor och vitvaror, så det bästa du kan göra är att dra ut kontakten om du ska vara borta ett tag och kommer du till landstället och märker att elen är utslagen kolla mat och så i kyl och frys så att det inte förstörts, säger han.