Släktforskaren som kan sina rötter

I helgen anordnas för första gången en Sörmländsk släktforskarmässa i Eskilstuna. En som ska besöka den är Nyköpingsbon Camilla Eriksson. Hon har släktforskat aktivt sedan år 1995, men redan vid tolv års ålder väcktes intresset för släktforskning.

Övrigt2009-10-15 05:00

– Jag har alltid varit historieintresserad och vår granne som jag hade som liten var ordförande i släktforskarföreningen, han brukade visa mig hur man släktforskar, säger Camilla.
Camilla har under sina år samlat ihop så mycket material om sin släkt att hon nu har skrivit en bok: ”Den enarmade kyrkoherden och andra Sörmländska levnadsöden” heter den och boken har nyligen anlänt från tryckeriet.
I sin forskning har Camilla kommit en bra bit ned på 1600-talet och i sin släkt har hon bland annat hittat en silversmed, en våldtäktsman, en tatuerad konstapel, hovmusiker och en enarmad kyrkoherde.
– Det är intressant att se alla levnadsöden, det kan vara jättestor skillnad även på två syskon. Det mest fascinerande hittade jag nog allra första dagen jag släktforskade, säger Camilla och berättar att hon då fann en pojke som föddes både lam, stum, döv och blind och pojkens mamma har en olycksalig historia med många dödsfall runtomkring sig.
Camilla har genom sin forskning kunnat konstatera att hon är en äkta sörmlänning, hela hennes släkt från 1600-talet och framåt är från Södermanland. Det har också gjort henne till något av en expert på länet.
I Nyköping–Oxelösunds släktforskarförening ansvarar Camilla för en jourkväll för släktforskare som har kört fast i sin forskning eller som behöver hjälp med att tyda dokument. Hon är även moderator på ett släktforskarforum på Internet och för Sveriges släktforskarförbund jobbar Camilla med att registrera alla som avlidit i vissa församlingar mellan år 1901 och år 1946. Genom det arbetet har hon framförallt fått insikt i hur mycket offer som lungsoten skördade.
– Som släktforskare lever man sig väldigt lätt in i hur livet måste ha varit för de här människorna.
Camilla har också planer på en ny bok, titeln är redan bestämd: ”Den tatuerade konstapeln”. Boken ska ta upp en del av det hon inte fick plats med i denna bok. Camilla har runt 80 000 släktingar registrerade i sin databas, så det finns en del levnadsöden att välja mellan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om