Släktträff i lotsarnas fotspår
Det var en strålande dag med härligt väder. En angenäm dag i våra förfäders fotspår, säger Leif Harzell som är klubbmästare i den Harzellska släktföreningen.
På Stendörren gjordes ett kortare strandhugg innan sällskapet fick förplägnad ombord på Labrador. Sedan gick fartyget vidare ut i Hartsöarkipelagen till Sävö där det förr fanns en lotsbrygga och en lotsstation. Där finns nu ett litet museum med bilder och berättelser om lotslivet. Några Harzellare verkade också på Sävö, även om de flesta var lotsar just på Hartsö.
Den äldsta stamfadern i släkten var bosatt på Hartsö redan 1590 och han hette Jöns i Haarsöö. När lotsverket i slutet av 1600-talet förklarade Hartsö för lotshemman fanns fyra lotsar, varav två är stamfäder för de idag kvarlevande Harzellarna. Lotsverksamheten på Hartsö pågick till senare delen av 1800-talet och när den upphörde blev en del av lotsarna istället redare och sjökaptener. Så lämnade till exempel AG Harzell Hartsö för att bli sjökapten i Norrköping på fartyget s/s Norden fram till 1895. Hans brorson Axel Harzell gjorde samma slags karriär med s/s Nyköping som trafikerade sträckan Nyköping Stockholm ända till 1914.
Numera är Harzellarna utspridda över hela landet och världen.
Men det finns fortfarande en kärna av släkten kvar i just Nyköping och Norrköping, berättar Leif Harzell.
Själv bor han i Täby utanför Stockholm och innan han pensionerade sig arbetade han, liksom en del andra i släkten, som skeppsmäklare.
Man har haft viss anknytning till sjöfarten, fast från skrivbordet. Verksamheten var inte så saltstänkt som för de som navigerade och lotsade, skrattar Leif Harzell.
Den Harzellska släktföreningen startades 1947 och sedan dess träffas Harzellarna varje år. Vartannat år är de på Hartsö hos Ingrid Blohm som är den sista bofasta Harzellaren och vartannat år är det en tur till annat ställe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!