Slarv med skatt och avgifter gav bakläxa för Gnestakrog

En krögare i Gnesta har ett flertal gånger varit sen med att betala sina skatter och avgifter. Nu får företaget en erinran enligt alkohollagen. – Att inte betala i tid ger en osund konkurrensfördel, säger alkoholinspektör Marie Johannesson.

Foto: Stokstad/TT Vilhelm

Övrigt2019-04-01 08:00

Alkoholinspektionen i Nyköping började sin utredning av Gnestakrogen den 6 februari på grund av att krögaren inte betalat sina skatter och avgifter i tid vid ett flertal tillfällen både under 2018 och 2019. Eftersom de även fann skulder hos både Skatteverket och Kronofogden föreslogs samhällsbyggnadsnämnden att ge krögaren en erinran, vilket den nu gjort.

– Vi har pratat med krögaren som förklarat att det är en svår tid på året. Men alla ska betala sina avgifter i tid, annars ger det en osund konkurrensfördel, säger Marie Johannesson, alkoholinspektör på Nyköpings kommun.

En erinran är första steget i sanktionstrappan mot krogar med alkoholtillstånd.

– Om det här fortsätter kan nämnden ge en varning och sista åtgärden är att dra in alkoholtillståndet, säger Marie Johannesson.

Att systematiskt åsidosätta skyldigheterna att betala avgifter och skatter är ett skäl för ingripande mot serveringstillståndet, skriver samhällsbyggnadsnämnden i sitt beslut, som kan överklagas av verksamhetsutövaren.

Krögaren själv säger att allt beror på en svår vinter med lite inkomster.

– Kommunen har också gett tillstånd till en ny restaurang precis i närheten, det har gjort att jag får färre kunder. Men snart kommer sommaren och då blir det bättre. Jag tar det här på allvar och har börjat betala det jag är skyldig. Jag har alltid betalat mina skatter innan det här och nu kommer jag verkligen att sköta avgifterna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om