Stilla flyter vi fram på Hjälmare kanal som har en hastighetsbegränsning på måttliga fem knop. Färden gick från Kungsör, via Arbogaån. Nu väntar 13 kilometer kanal med nio slussar och totalt 22 meter i höjdskillnad från Mälaren till Hjälmaren.
Trots att Hjälmare kanal är Sveriges äldsta vattenväg, den byggdes 1623-1639, lever den på alla sätt i skuggan av Göta kanal. Men i sommar blir det lite ändring på det. Då kommer både Arbogaredier och Stromma att trafikera kanalen med passagerartrafik.
– Vi kommer tillbaka till kanalen med olika varianter på färdiga paket, berättar Strommas Sverigechef Peter Henricson.
Stromma använder sig av båten med det passande namnet M/S Nya Hjelmare Kanal.
– Det var hon som gick här när vi körde mellan Kungsör och Örebro, berättar Peter Henricson. Nu blir det bara kanalen vi trafikerar.
Tor Åman är befälhavare på M/S Hjelmare Kanal och är ute på andra provturen. Han är lyrisk över upplevelsen.
– Kanalen är ett bortglömt kulturarv, säger han.
[fakta nr="1"]
– Den byggdes för 400 år sedan och då fanns inte dynamit. När de skulle fram genom berg eldade de på berget, hällde på vatten för att det skulle spricka. Och sedan skulle all sten fraktas bort.
Fäderneslandet och Riksens ständer är de två första slussarna med en sammanlagd lyfthöjd på fem meter. Här väntar slussvakten Janne Eriksson som med 37 år vid kanalen fått smeknamnet Sluss-Janne. Han vet allt om kanalen och hur en säker slussning går till.
Som ett väloljat maskineri jobbar Sluss-Janne, besättningsmän och Tor Åman. Ja, förutom att hela slussningsmaskineriet är handdrivet och kräver både styrka och svett för att fungera.
– Slussandet är en del av vårt kulturarv. Det är lätt att glömma bort att det länge var vattenvägarna som var viktiga, säger Peter Henricson.
Tummen upp från befälhavare Åman och Sluss-Janne börjar släppa på vatten. Vattnet skummar och dånet är öronbedövande. Decimeter för decimeter höjs vattennivån i slussen.
[fakta nr="2"]
Genom ett antal backspeglar har Tor Åman koll på båtens position i slussen. Han justerar kontinuerligt positionen med manöverspakar.
– Det är kul, men man måste vara koncentrerad. Det blir som jetströmmar när vattnet kommer, jag vill ligga när kanalens vägg, berättar Tor Åman.
I dag är det bara människor som transporteras på kanalen men ursprungligen byggdes den för att frakta järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön.
Under sommarens turer kommer en guide att berätta kanalens och bygdens historia. Som hur Kungsör var kung Karl XI:s favoritplats och tänkt att bli Sveriges nya huvudstad, och hur hans son sköt sin första björn vid kanalen som 11-åring. Eller att gravkrogen inte alls var någon ledsam historia utan att grav var ett annat namn för kanal.
Björn finns inte längre i trakten men i kanalen lever bäver och fiskgjusar kan siktas ibland.
Häng med och slussa genom Hjälmare kanal