Slutligt nej till vindkraft i Ånhammar

Sörmlandsleden och möjlighet till upplevelseturism blev spiken i kistan för planerna på 18 vindkraftverk i Ånhammar. De många intressekonflikterna i Sörmland gör vindkraften svår att bygga ut och den anses inte längre vara det hetaste förnybara energislaget.

Intressekonflikter blev spiken i kistan för vindkraftplanerna i Ånhammar. Liknande konflikter är också orsaken till att vindkraften är så lite utbyggd i Sörmland.

Intressekonflikter blev spiken i kistan för vindkraftplanerna i Ånhammar. Liknande konflikter är också orsaken till att vindkraften är så lite utbyggd i Sörmland.

Foto:

Övrigt2017-05-16 09:00

I de stora skogarna kring Ånhammar på båda sidor gränsen om Gnesta och Flens kommuner ville Eolus vind AB ville bygga upp till 200 meter höga vindkraftverk. Elva skulle stå på Gnestasidan och sju på Flenssidan. Dessutom skulle det behöva byggas nya vägar genom skogen. Men länsstyrelsen i Uppsala har nu bekräftat att Eolus vind AB får nej på sin ansökan.

Det går lite trögt

Det var intrånget i det stora ganska opåverkade skogsområdet som vägde över och gjorde att båda kommunerna sade nej till planerna. Politikerna ansåg att det är viktigt att bevara orörda områden för framtida generationer. Flens kommun påpekade att Sörmlandsleden går igenom området där kraftverken skulle stå, och ansåg att andra anspråk på hur marken ska användas måste stå tillbaka för att den populära leden ska finnas kvar. Gnesta kommun hänvisade till möjligheter att utveckla en varsam upplevelseturism i den orörda naturen.

Även ett 20-tal boende i området yttrade sig och begärde att vindkraftverken inte skulle få lov att byggas.

Och när miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Uppsala, som är den myndighet som beviljar eller avslår ansökan, också sade nej till Eolus vind var det med hänvisning till de båda kommunernas ståndpunkter. Det går inte att ge tillstånd för att bygga vindkraft om inte kommunerna är med på noterna.

Här ville Eolus vind bygga de 18 kraftverken:

[map type="google-maps" lat="59.14829767471325" long="16.916885375976523" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]

Enligt länsstyrelsen i Sörmland är det svårt att bygga ut vindkraften i länet, just på grund av att det ofta finns intressekonflikter.

– Det går lite trögt. Vi har höga naturvärden och andra intressen som står i konflikt med vindkraften och försvårar en realisering, säger Emelie Österqvist, handläggare på länsstyrelsen.

Längs kusten, där det blåser mest, krockar vindkraftintresset ofta med militära intressen. Flera gånger har Försvarsmakten sagt nej till ansökningar om att bygga vindkraftverk till havs.

I tidigare energi- och klimatplan pekades vindkraften ut som det förnybara energislag med störst potential i länet. Den formuleringen är nu borta och i stället lyfts biobränsle och bioenergi upp.

– Vi har mycket jord- och skogsbruk i länet och det finns en stor potential för biobränsle från skog och biogas från gödsel och matavfall. Där finns inte lika mycket konflikter med natur- och kulturvärden.

Förstudie för vindkraft

Länsstyrelsen i Sörmland har sökt pengar för en förstudie av vindkraftens potential i länet.

I förstudien ska länsstyrelsen undersöka intresset bland kommuner och andra aktörer i länet.

Om en djupare studie ska göras av vindkraftens potential är intresset från kommunerna avgörande.

En djupare studie skulle visa om och i så fall var potentialen är störst för vindkraft i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om