Smärtornas väg i bilder
Den moderna pesten kallas aids. I sin nya fotoutställning skildrar Elisabeth Ohlson Wallin hur aidssituationen ser ut i dagens Sydafrika.
i hoppets tecken: uppståndelsen. Traditionen finns fortfarande kvar, främst inom romersk-katolsk tradition.
Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har gjort samma sak, en fotoutställning som är en vandring längs Via Dolorosa. Utställningen heter South Africa Via Dolorosa och visas just nu på Pelles lusthus i Nyköping. Utställningen handlar om det som vissa kristna människor i Sverige på 80-talet kallade Guds straff: aids.
I utställningen finns de prostituerade som lever farligt på gatorna, den äldre mannen som redan har förlorat en dotter till sjukdomen och nu är det den andra dotterns tur. Här finns också de kvinnor som våldtagits och blivit smittade med aids på det sättet och de föräldralösa barnen vars föräldrar dött av sjukdomen.
Elisabeth fotade i Johannesburg i Sydafrika under påskveckan i år.
Idén kom när jag läste
i tidningen om den unge pojken Nkosi Johnson som avled
i aids 2001. Han var så otroligt modig som stod upp och visade världen vad som händer
i Sydafrika, berättar Elisabeth på sin hemsida.
När Nkosi Johnson pratade vid en internationell aidskonferens i Durban sa han bland annat att han önskade att gravida kvinnor kunde få bromsmedicinen AZT av regeringen. Han ville inte att små bebisar skulle dö. Då reste sig president Mbeki och gick.
Elisabeth har själv sett aids på nära håll eftersom flera av hennes vänner dog i aids på 80-talet. De begravdes i sopsäckar och sjuksköterskor vågade inte komma på hembesök till de sjuka.
Vi fick höra att aids var Guds straff om endast drabbade homosexuella och narkomaner. Vi var rädda att aids inte skulle gå att stoppa. När jag kom till Sydafrika såg jag att det värsta som kunde hända har hänt och pågår i denna stund.
Den katolska kyrkan har ett stort ansvar över smittspridningen i världen, tycker Elisabeth. Påven motarbetar användning av kondom och Vatikanen sprider lögnaktigheter om kondomens verkan. Det är därför som hon har valt att använda det katolska bildspråket.
Jag vill med mina utställningar skapa andliga rum där vi får tänka efter och orka se det vi inte vill se.
Utställningen pågår till den 8 januari. Lina Pihl
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!