Dickpicen (en bild på ett manligt könsorgan) skickades av en person som kandiderar för Centern till kommunfullmäktige i Trosa. Mottagaren var en underårig flicka i norra Sverige.
Centern i Trosa kände inte till att en av deras partikollegor dömts för att ha skickat en dickpic, berättar Trosacenterns kretsordförande John Carlsson i ett sms till SN.
– Han har inte berättat för oss om den här domen, men nu när vi fått informationen agerar vi kraftfullt, skriver han till SN.
Enligt polisutredningen skickades bilden i november 2016. Ett år senare, i november 2017, fick kommunfullmäktigekandidaten ett strafföreläggande om dagsböter för sexuellt ofredande.
Bara några timmar efter det att SN ställt frågor om domen meddelar John Carlsson att kretsstyrelsen har beslutat att personen måste lämna sin kandidatur med omedelbar verkan. Partiet har också inlett ett uteslutningsärende.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här, understryker John Carlsson (C).
I SN:s granskning har samtliga 638 kandidater i Trosa, Gnesta, Oxelösund och Nyköping kontrollerats mot register över domar och strafförelägganden.
Den absoluta majoriteten förekommer inte i registren men ett 30-tal politiker har befunnits skyldiga till brott. Ofta handlar det om bötesbrott men en handfull personer har dömts till fängelse för allvarligare brott.
En av dem som dömts för allvarligare brott kandiderar till fullmäktige i Nyköping för Socialdemokraterna. I februari 2018 körde personen på länsväg 800 utanför Nyköping med 1,89 promille alkohol i blodet. Hon har dessutom fällts för rattfylleri 2014.
Christina Södling, ordförande i Nyköpings arbetarekommun, kände inte till domarna mot partikollegan.
– De som kandiderar för partiet ska uppge om det har dömts för något. I det här fallet har det inte gjorts, säger hon.
Kommer ni att ta upp detta på något sätt?
– Ja, vi måste prata med personen i fråga.
En del av brotten som kandidater har dömts för begicks för relativt många år sedan. En av Vänsterpartiets kandidater till kommunfullmäktige i Gnesta, dömdes 2006 för grovt rattfylleri till fängelse.
Lena Staaf, ordförande för Vänsterpartiet i Gnesta, menar att domen inte påverkar partiets förtroende för kandidaten.
– Hur många människor har ett fläckfritt förflutet? Det hade varit skillnad om det hänt nyligen, säger Lena Staaf.