Att snabbt sätta in cancerbehandling efter diagnos är ett mål som alla landsting/regioner strävar efter. Men det råder stora skillnader mellan olika delar i landet hur raskt patienter kommer till behandling. Det visar Cancerfondens rapport.
När det gäller prostatacancer är det nationella målet 61 dagar från remiss och operation. Riksgenomsnittet är 134 dagar. Längst väntan är det i Västerbotten, över 200 dagar. Kortast väntan från diagnos till behandling är det i Blekinge, följt av Sörmland – där väntan är 105 dagar.
Utvecklingen av prostatacancervården är de senaste åren god. Läkemedel som är effektivare och behandlingsmetoder har gjort att överlevnaden ökat och till en bättre livskvalitet.
Detsamma går att säga om bröstcancervården. Sedan 1980-talet har överlevnaden i bröstcancer ökat stadigt och de regionala skillnaderna i överlevnad är små. Bröstcancervården håller en hög och jämn nivå med undantag för väntetider.
Och där sticker Sörmland ut. Målet är att 80 procent av bröstcancerpatienter ska opereras inom 28 dagar från det man fått diagnos eller välgrundad misstanke. Bäst lyckas Kronoberg, där 97 procent genomgår operation inom den aktuella tiden. Sörmland är femma från slutet, 34 procent.
– Väntetiderna i cancervården är fortfarande ett geografiskt lotteri. Vi ser alldeles för små resultat av de så kallade standardiserade vårdförlopp som har införts i regionerna för att minimera onödig väntan, säger Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.
Cancerfonden tar fram några saker som regionpolitikerna bör ta till sig:
► Säkerställ att väntetiderna alltid rapporteras vid fullmäktigemöten, så att ansvariga politiker har kunskap om situationen i den egna regionen.
► Kartlägg de flaskhalsar som försvårar och försenar arbetet med vårdförloppen, och ge de resurser som behövs för att åtgärda dem.
► Lär av andra regioner. Det finns uppenbarligen regioner som lyckas mycket bättre än andra.
– Det är inte bra med fördröjning. Tiden är viktig, utfallet blir bättre och psykologiskt är det påfrestande att vänta. Sörmland har hörsammat väntetiderna och arbetar sedan en tid tillbaka med ett bättre flöde. Jobbet är igång, säger Bo Tideholm.
Väntetiderna till trots – svensk cancervård är bland den bästa i hela världen.