"Snabbare hjälpa barn som far illa"

Efter flera års diskussioner ser det nu ut som om det äntligen blir verkstad – öppen förskola, socialtjänst, mödravård och barnavård under samma tak. Landstingsstyrelsen väntas fatta beslut om en familjecentral på tisdag.

"Vi är mer än redo för att sätta i gång arbetet med familjecentralen i Liljedalshemmet." säger en taggad Elin Sandberg, verksamhetschef Gnesta vårdcentral.

"Vi är mer än redo för att sätta i gång arbetet med familjecentralen i Liljedalshemmet." säger en taggad Elin Sandberg, verksamhetschef Gnesta vårdcentral.

Foto:

Övrigt2017-11-05 13:11

Allt fler landsting och kommuner samarbetar i så kallade familjecentraler där man bidrar till det ökade behovet av hjälp.

Småbarnsföräldrar får närmare till vård och förskola samtidigt som det blir lättare att samordna insatser för de familjer och barn som behöver extra stöd och hjälp.

Fördelen med en centralt placerad familjecentral och öppen förskola är potentialen att snabbare hjälpa människor i utsatta sociala situationer, göra pedagogiska satsningar och integrationsinsatser.

Förvaltningschefen för vuxen och omsorg, Ann Malmström, har erfarenhet av familjecentraler i Nyköpings kommun och Landstinget Sörmland och ser mest fördelar:

– De utvärderingar som gjorts visar enbart på positiva resultat kring samarbeten av detta slag, menar Ann Malmström.

– Förebyggande arbete är viktigt i sammanhanget och här ger det goda resultat. Det blir mer naturligt att få till samarbeten och utvecklingsmöjligheter när man även har det nära rent fysiskt, menar Malmström

– Utvärderingar som gjorts visar att man minimerar risker att missa något och att man bättre fångar upp barn som far illa snabbt .

I Gnestas fall lär det bli aktuellt att familjecentralen flyttar in i det nyrenoverade Lijeldalshemmet, som tidigare var tänkt att bli asylboende.

– Vi kommer tyvärr att behöva bygga om delar av lokalerna så att de bättre anpassas för vår verksamhet, säger Elin Sandberg, verksamhetschef Gnesta vårdcentral.

– Det finns stora fördelar med att samla kompetensen under ett och samma tak. Sekretessen kommer att hållas samtidigt som det blir mer lättillgängligt att få och ge stöd.

Rent politiskt har det varit enighet om behovet av en familjecentral men inget beslut har fattats.

– Förra mandatperioden så föll det tyvärr i samband med landstingets försäljning av fastigheten med vårdcentral/Liljedalshemmet eftersom det inte gick att finna en acceptabel hyreslösning, menar kommunalrådet Johan Rocklind (S).

Politikerna ser fördelarna med god service och att i tidigt skede, tillsammans med landstinget agera.

– Och kan rätt stöd och insatser komma in i ett tidigt skede så är det, förutom att vara samhällsekonomiskt lönsamt i långa loppet, framförallt en vinst för barnet och dess familj.

Nu fattas det enbart kommunala politiska beslut om familjecentralen.

Vårdcentralen Gnesta

Vårdcentralen Gnesta har drygt 10 200 personer listade och en BVC-verksamhet

där cirka 760 barn är inskrivna ( oktober 2017).

Källa: Landstinget Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!