Snarkmaskinen gör att hans liv funkar

– Innan jag hade den här var jag ständigt trött, säger Bertil Claesson, en av tusentals sörmlänningar som har en snarkmaskin och som genom sitt hjälpmedel kan leva ett mer normalt och drägligt liv.

Övrigt2017-09-22 19:40

– Den här gör så att jag kan sova. Har jag inte den blir jag inte utvilad, säger Bertil Claesson och visar snarkmaskinen, eller Cpap som den heter på sjukvårdsspråk, som hjälper honom med syresättningen under nattsömnen.

– Det var min fru som var på mig att jag behövde göra en undersökning, säger han och berättar att han tidigare kunde sitta och somna under fikastunder hos vänner.

Undersökningen ledde till förskrivning av snarkmaskinen, som han sedan fick levererad via Hjälpmedelscentralens filial i Katrineholm. Det är också dit han vänder sig när det är dags att uppdatera andningsmasken i plast, som slits efter något års nattvila.

– Packningen blir gammal och sluter då inte tätt, förklarar han.

Snarkmaskiner är bara ett av en lång rad hjälpmedel som levereras från Hjälpmedelscentralen. Det handlar om hjälpmedel som människor har blivit förskrivna med stöd av hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen.

– Viljan är att människor ska kunna leva ett normalt liv oavsett funktionshinder. Det finns hjälpmedel så att många kan leva ett drägligt liv, säger Peter Svedin, verksamhetschef på Hjälpmedelscentralen.

– Hjälpmedel utvecklas hela tiden, säger han och pekar på att bland de nyare hjälpmedlen finns surfplattor med en rad appar som hjälper den som har kognitiva funktionshinder.

Från Hjälpmedelscentralen i Eskilstuna och filialerna i Katrineholm och Nyköping levereras varje vecka närmare 5000 hjälpmedel runtom i Sörmland. Det är allt från rullatorer till elrullstolar, hörselslingor, skolhjälpmedel, synhjälpmedel och programvara till datorer – hjälpmedel från sammanlagt 17 olika sektorer. Inkontinenshjälpmedel är en stor post och köps in för cirka 30 miljoner kronor per år. Det kan jämföras med de totala inköpen 2016 som kostade 128 miljoner kronor och omsättningen var 187 miljoner kronor.

– Vi är rätt frikostiga med hjälpmedel i Sörmland, säger Peter Svedin och jämför med till exempel Östergötland där det finns begränsningar i förskrivningen av rullatorer.

– Andelen hjälpmedelsbehövande växer, på grund av ålder och att vi blir fler, säger han.

Under fredagen höll enheterna i Sörmland öppet hus och bjöd bland annat på rullatorservice.

Hjälpmedel i siffror

Hjälpmedelscentralen har verksamhet i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna (där den centrala enheten finns).

Nästan var femte sörmlänning (18 procent) har ett hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen, en siffra som placerar Sörmland strax över rikssnittet.

De flesta hjälpmedel får lånas gratis av den som fått en förskrivning. Kommun och landsting står för notan.

70 procent av hjälpmedlen som inte används lämnas tillbaka till Hjälpmedelscentralen och filialerna och kan rekonditioneras och återanvändas. Kryckkäppar återanvänds inte.

23 september har utropats till hjälpmedelsdagen. Viljan är att dagen ska belysa vilka möjligheter som finns att få hjälpmedel i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!