Snörik vinter ger fästingexplosion

En fästingexplosion hotar inför den kommande sommaren. Den långa vintern med ett ihållande isolerande snötäckte har gett fästingarna bästa möjliga överlevnadsvillkor.

Övrigt2006-04-10 22:41
Att den långa kalla vintern skulle innebära att fler fästingar än vanligt dött stämmer inte alls.
Inte det minsta. Tvärtom har den här vintern med sin stadiga kyla och sitt långvariga snötäckte gjort att fästingarna haft det ovanligt lugnt och skönt, säger Lars Lundqvist, entomolog och fästingexpert i Lund.
En dålig vinter för fästingar ser helt annorlunda ut.
Då växlar temperaturerna ofta med omväxlande plus- och minusgrader, barmark och stötäcke avlöser varandra.

En fästing har inga problem att klara stark kyla.
Vi får inte glömma att fästingen är ett riktigt urdjur som funnits i tusentals år. Den har en mycket god anpassningsförmåga, säger Lars Lundqvist.
Det som är känsligt för fästingen är temperaturerna runt noll, då det är tätt mellan perioder av upptining och nedfrysning.
Så har det inte varit i år, fästingarna har haft en ovanligt lång period av lugn och ro i sin vintervila, menar Lars Lundqvist.
Några förhoppningar om en säsong med färre fästingar ska man alltså inte ha.
Snarare tvärtom. Det skulle inte förvåna mig om de blev fler än vanligt, säger Lars Lundqvist.
Han får medhåll av Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet.
Vintern har varit bra för fästingarna. Men framför allt har de två senaste årens långa och varma sommarsäsong varit gynnsam för fästingarnas reproduktion. En lång, varm säsong gör att fler fästingar hinner födas. En för fästingarna gynnsam vinter gör att fler överlever.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om