Socialbidragskostnader ökar kraftigt i Nyköping

Nya regler för stöd till arbetslösa och hårdare regler för sjukskrivna får kostnaderna för socialbidrag att öka. I Nyköping visar den uppåtgående trenden ingen tendens att minska.

Övrigt2005-08-01 21:36
Tvärtom kommer bidragstagarna att bli fler i höst jämfört med hösten 2004, säger Peter Johnsson, chef för Stöd och Utveckling i Nyköping.
I sommar har kostnaderna för socialbidrag ökat.
Enligt Peter Johnsson blir det i juni varje år en topp av bidragsutbetalningar när många har slutat skolan. Sommarjobben räcker inte till alla. Vuxenstuderande tillkommer.

Men socialkontoret har sett en stadig ökning av bidragstagare under hela detta år. Trenden, som pågått under ett och ett halvt års tid, väntas hålla i sig. Det innebär att socialbudgeten kommer att gå ännu mera back än den redan gör.
Arbetsmarknaden ser inte ljus ut. En liten förbättring kanske kan väntas, säger Peter Johnsson.
Han förklarar att den största ökningen av socialbidrag beror på nya riktlinjer för kommunens arbetsmarknadsstöd. Detta kunde tidigare ges till barnfamiljer och till personer som deltog i åtgärder ordnade av arbetsförmedlingen men som fick för lite pengar.

Nu går stödet endast till dem som deltar i någon aktivitet ordnad av Stöd och Utveckling och till personer som studerar på grundskolenivå och har en handlingsplan.
Peter Johnsson trodde att de skärpta reglerna för sjukpenning skull få genomslag snabbare.
Men inte förrän den sista månaden har vi fått fler ansökningar från människor som förut haft sjukpenning.

I Oxelösund har det skett en liten ökning av socialbidragen, säger socialsekreterare Sissel Pettersson, vilket beror på nyinflyttade som saknar försörjning. Även de som inte fått a-kassa utbetalad i tid ansöker om socialbidrag. Men det är inte fler unga som är arbetslösa nu jämfört med i fjol.

I Gnesta har kommunens utbetalningar minskat jämfört med förra året.
En orsak är att när färre söker bidrag får handläggare möjlighet att göra grundligare utredningar. Vi kan satsa på konkret hjälp. Många deltar i ungdomsprojekt, berättar socialchef Anne Saaristo.
Men hon är ändå bekymrad. Många långtidssjukskrivna tvingas vända sig till socialkontoret i Gnesta för sin försörjning.
Det beror på försäkringskassans långa handläggningstider.
Om sjukpenning beviljas senare kan det bli fråga om återbetalning av socialbidraget men inte alltid. Avgörande är hur stor del av försörjningen som utgörs av sjukpenning, förklarar Anne Saaristo.

I Trosa ökade socialbidragen mellan 2003 och 2004. I år ligger siffrorna kvar på samma nivå som i fjol, rapporterar socialchef Ylva Sjögren. Kostnaderna har rentav minskat något till och med juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om