Socialdemokraterna kan få egen majoritet i Nyköping

Socialdemokraterna går framåt i Nyköping, både på kommunal nivå och på riksdagsnivå. Ökningen är precis lika stor för det lokala partiet som för rikspartiet 14 procentenheter. Så frågan är: är det Göran Forssberg eller Göran Persson som vinner väljare åt socialdemokraterna i Nyköping?

Övrigt2002-05-22 22:42
Jag tror att det är både ock, säger Göran Forssberg (s), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.
När tendenserna svänger på riksnivå hänger ju vi med lokalt. Om vi har en socialdemokratisk regering och det går bra, så är det klart att det spiller över. Men jag tror inte att förklaringen är så enkel som att vi bara sitter och surfar på andras vågor.
57 procent av de väljare i Nyköping som har bestämt sig för hur de ska rösta, skulle rösta på socialdemokraterna i kommunalvalet om det var val i dag. Det visar en opinionsmätning som Södermanlands Nyheter har låtit göra. I riksdagsvalet skulle socialdemokraterna få 58 procent. 1998 fick partiet 42,5 procent av rösterna i kommunalvalet, och 43,2 procent i riksdagsvalet.
Som det ser ut i dag kan det alltså bli egen majoritet för socialdemokraterna i Nyköping efter valet. Jan Carle, som står som första namn på moderaternas kommunala lista inför valet, tror att socialdemokraternas höga siffror framför allt beror på att partiet har fått mycket uppmärksamhet i massmedierna, inte minst tack vare statsminister Göran Persson.
Vi har ju den traditionen att rikspolitiken betyder väldigt mycket även lokalt, säger Jan Carle.
Alla de borgerliga partierna backar eller ligger på ungefär samma nivå i opinionsmätningen som i valet 1998. Moderaterna får 20 procent, mot 21,7 procent 1998.
Det parti i oppositionsställning som klarar sig bäst jämfört med 1998 är folkpartiet, som får 5,4 procent av rösterna i opinionsmätningen.
Liselott Hagberg, riksdagskandidat och gruppledare för folkpartiet i Nyköping tror att det kan bero på att partiet regelbundet har gått ut med annonser om sin inställning i olika frågor under de senaste tvåtre åren och att man valde att ha en öppen nominering, där Nyköpingsborna bjöds in att föreslå personer som de ville se i kommunfullmäktige.
Vi har tänkt att om det traditionella inte går hem så får vi hitta nya vägar, säger hon.
De stora förlorarna i opinionsmätningen är kristdemokraterna och vänsterpartiet. Kd i Nyköping får 2,5 procent av rösterna i opinionsmätningen och v får 5,4 procent mot 8,2 procent respektive 9,5 procent i valet 1998.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!