Socialdemokraterna: Litet utrymme för Enskilda att starta högstadieskola

Nyköpings kommun behöver fler skolplatser framöver men tycker inte i nuläget att det finns utrymme för Nyköpings enskilda att starta högstadieskola. Socialdemokraterna ser risker med ökad segregation om skolan får klartecken.– Deras argument håller inte, säger skolpolitikern Petter Söderblom (M).

Socialdemokraterna ser risker med ökad segregation om Nyköpings enskilda får klartecken till att starta en grundskola.

Socialdemokraterna ser risker med ökad segregation om Nyköpings enskilda får klartecken till att starta en grundskola.

Foto: Nordin Sandra

Övrigt2017-03-15 18:10

På måndag ska kommunstyrelsen fatta beslut om hur kommunen ska förhålla sig till Nyköpings enskildas eventuella start av en ny högstadieskola. Det är Skolinspektionen som bestämmer men kommunen har rätt att yttra sig.

I förslaget, som om det går igenom skickas till Skolinspektionen, ser kommunen en risk för ökad segregation. Kommunen lutar sina argument mot att endast 10 procent av friskoleeleverna i dag har utländsk härkomst medan motsvarande siffra för den kommunala högstadieskolan är runt 27 procent. Andelen föräldrar med eftergymnasial utbildning är dessutom betydligt högre på friskolorna.

Enligt Socialdemokraterna är det dagens skolvalssystem som är problemet men om riksdagen beslutar om ett nytt skolvalssystem, som främjar integration, finns det utrymme för en ny fristående högstadieskola.

Alliansen håller med Socialdemokraterna om att det finns problem med nuvarande skolvalssystem men att det finns lokala lösningar. Enligt skolpolitikern Petter Söderblom (M) handlar det om att införa ett obligatoriskt val för att elever.

– Deras argument håller inte. Vi behöver inte vänta på ett riksdagsbeslut, säger han.

Ett problem, som SN även skrivit om tidigare, handlar om att de populära friskolorna har långa köer och gynnar de som ställer sina barn i kö tidigt. Dessutom tillämpas ofta syskonförtur. Något som rimligtvis skulle kunna fortsätta vara ett problem även med obligatoriskt skolval.

– Flyttar du till Nyköping får du svårt att komma in, så är det. Men min egen tanke, som inte är förankrad i Alliansen, är att ha några månader öppet för ansökning där alla som söker får samma förutsättningar. Sedan får man sätta upp ett regelverk där det tas hänsyn till vissa parametrar. Så som syskonförtur och hur långt eleven har till en skola. På det hela skulle detta öppna upp väldigt mycket, säger Petter Söderblom.

Alliansen ser positivt på att Enskilda vill öppna en ny skola eftersom det ökar valfriheten och ger pedagogiska fördelar, då alla elever har olika behov. Dessutom lyfter Alliansen upp argumentet att Nyköpings enskilda sedan tidigare driver en "populär och resultatmässigt framgångsrik gymnasieskola" och att det visar på långsiktighet.

Alliansen har därför skrivit ett särskilt yttrande till förslaget. Nyköpings enskilda planerar att starta skolan 2018 för drygt 200 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om