Socialen i Trosa får kritik

En person fick inte vara med på stormötet som skulle diskutera dennes egna missbruksproblem. Misstankar om barnmisshandel anmäldes inte. Socialkontoret i Trosa får nu kritik av länsstyrelsen.

Övrigt2006-06-28 22:24
I socialtjänstlagen står att kommunen tillsammans med missbrukaren ska komma fram till vilken typ av behandling som kan fungera för honom
eller henne.
Trots det finns missbrukarens egen syn på sin situation inte med alls i en av utredningarna från Trosa kommun, som länsstyrelsen granskat. Det händer att det saknas tydliga planer och mål för vården. Vårdplanerna är inte heller alltid underskrivna av personen som behöver hjälp.
Det är inte bra. Det är viktigt att personen är delaktig i utredningsprocessen, att man får vara med, om det ska ge
resultat, säger Tor Nilsson, handläggare på länsstyrelsen.

I ett fall har det gått så långt att en person inte fått delta i det möte med flera myndigheter, som handlade om dennes egna situation. Personen fick höra talas om mötet först dagen efter. Om möten ska hållas utan att individen är där, säger reglerna att han eller hon måste godkänna det först.
Länsstyrelsen har dessutom i två akter hittat papper som inte hör hemma där, som handlar om en helt annan person.
När det gäller barn och unga konstaterar länsstyrelsen att det så kallade individutskottet inte gjort någon polisanmälan, trots att det funnits misstankar om barnmisshandel.
Det står i lagen. Vi menar att de måste ta fram riktlinjer och rutiner för när man ska polisanmäla eller i alla fall rådgöra med polis, säger Tor Nilsson.

Pernilla Carlstedt, tillförordnad chef på socialkontoret, säger att de kritiserade problemen redan är åtgärdade. De sammanblandade akterna är sorterade. Alla handläggare har påmints om att inga möten får hållas utan individens godkännande.
Har det hänt fler gånger att stormöten hållits utan individens vetskap?
Jag kan inte svara på det eftersom det är enskilda handläggare som agerar. Men jag förutsätter att det inte är så, att de flesta vet att man måste ha tillstånd. De reglerna finns
redan.
Varför gjordes ingen polisanmälan när misstankar om barnmisshandel fanns?
Det handlar om ett tillfälle där det redan fanns en polisanmälan gjord. Vi tyckte då inte att det behövdes en till. Länsstyrelsen tyckte att det ändå var viktigt att vi markerade och för mig blev det tydligt att de hade rätt, säger Pernilla Carlstedt.
Socialkontoret har nu på sig till slutet av januari att ta fram nya riktlinjer, bland annat för hur missbrukare ska bli mer delaktiga i sina behandlingsplaner.
Det blir den nye socialchefens uppgift, när han tillträder sin post i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om