Socialrealism i deckarens form

Författaren Erik Eriksson tar upp våldet i samhället i sina socialrealistiska deckare. Nu är han aktuell med den avslutande delen i en triologi om våld mot kvinnor, Flickan från Moldavien.

Övrigt2004-08-02 21:38
Du kan skriva att författaren jag möter sitter hela tiden och kliar sig i huvudet eftersom han tror att det är en fågel som bajsar på honom. Det vore väl roligt, varför läser man inte fler sådana artiklar? säger Erik
Eriksson med ett brett leende.
Vi sitter inne på Hellmanska gårdens grusplan och Erik
Eriksson får ideligen droppar i huvudet från ett stort träd.
Eftersom han ska berätta för publiken om sin bok om ett par minuter, är han extra intresserad av att göra ett gott intryck. Fågelavskrädet håller sig dock borta den här gången.

Erik Eriksson är aktuell med sin senaste bok Flickan från Moldavien, den tredje i en serie om våld riktat mot kvinnor.
I boken får ett par fiskargubbar upp en kvinna i sitt nät. Kvinnan är skjuten i bakhuvudet och polisens spår leder rakt mot ett traffickingnätverk. Historien har Erik Eriksson fått från verkliga livet.
Jag pratade med en fiskargubbe som berättade att de hade fått upp en kvinna i ett nät när de fiskade utanför Baltikum.
När jag frågade vad de gjorde med kvinnan sa de att de kastade tillbaka henne igen. De ville inte bli förhörda av ryska polisen. Så fruktansvärt iskallt. Jag gav den här kvinnan en bakgrundshistoria.

Erik Eriksson har själv iakttagit hur kvinnor anländer till Kapellskär norr om Stockholm för att sedan föras vidare. Sverige är en genomfartsled.
Erik Eriksson berättar att minst 100 000 kvinnor per år forslas från fattiga länder till främst militärtäta länder.

Som den journalist han i botten är, finns samhällsengagemanget kvar. Deckarna kallar han för socialrealistiska.
Jag tar delar från verkligheten och använder i böckerna. Det är saker som jag har sett och hört. Sedan fabulerar jag fritt från det. Ofta är ju fiktionen mer i prick än verkligheten.

Som liten kunde Erik Eriksson själv se hur brott mot kvinnor såg ut. Han var barn till en ensamförsörjande mamma som periodvis umgicks med män bara för att kunna betala hyran.
Det är kvinnans sista utväg. Prostitution finns på en bred skala från att gå på gatan för att finansiera ett drogberoende till att hamna i underläge för att man måste umgås med någon för att klara ekonomin.

I deckarserien ingår både det som är självupplevt och det som jag har hört vänner berätta om våld mot kvinnor inom familjer. De får barn som växer upp och blir våldsverkare själva.
Det finns inget annat som genererar så mycket brott som våld mot kvinnor i hemmet, säger Erik Eriksson med emfas.

Nu när deckarserien är avslutad skriver Erik Eriksson på en kärleksroman som han inte vill berätta så mycket om. Fast han skriver på allt möjligt hela tiden, berättar han.
Två tjocka pärmar hemma är fulla med idéer, uppslag och påbörjade historier. Det som är roligast att skriva om är kärlek, tycker han. Helt enkelt för att kärlek slår allt.

Jag tröttnar inte på att skriva deckare. Deckare är ofta samhällsskildringar och det blir jag aldrig trött på. En kriminalintrig kan man använda i många sammanhang.
Däremot blir det lite tröttsamt att skriva om våld. Men det är samtidigt ofrånkomligt att skriva om. Livet är fullt av våld.

Lina Pihl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om