Socialtjänsten ansvarar för att personer med drogproblem får rätt hjälp. Behandling och vård kan ske i öppen eller sluten form och i första hand ska vård och behandlingsinsatser genomföras frivilligt. Men tvångsmässiga åtgärder förekommer också när personen har särskilt svåra missbruksproblem.
Graham Owen är socialchef i Trosa kommun.
– Under hösten har vi sett att flera personer vänt sig till vår alkohol- och drogrådgivning för att få hjälp. Cannabis är den vanligaste drogen som förekommer. Ofta i kombination med alkohol eller andra droger.
Hur ser ni på ökningen?
– Vi vet att användning av narkotika har ökat i både Trosa och resten av landet och det är viktigt att ha fokus på förebyggande åtgärder för att minska nyrekryteringar till narkotikaanvändning. Samtidigt är det viktigt att vi inom socialtjänsten kan erbjuda stöd till personer som har blivit beroende.
Kommunen har en egen öppenvård via alkohol- och drogrådgivningen. Kommunen tillämpar även haschavvänjningsprogrammet, ett individuellt program som genomförs under sex veckor och med sex veckors stödkontakt. Där är målgruppen främst ungdomar upp till 23 som missbrukar hasch och marijuana.
– Vi ser tendenser att yngre personer söker hjälp och anser det är viktigt att fånga upp dessa som är på väg att utveckla ett missbruk så tidigt som möjligt, säger Graham Owen.
Hur ser det ut med återfallen?
– Det finns alltid risk för återfall i missbruk och återfall är väldigt individuellt. I rådgivningen ingår samtal som kan ge hjälp till att förebygga återfall.