Gnesta kommun har allt för länge haft fokus på socialt arbete av utredande karaktär vilket är något som socialchefen Mats Engström vill förändra genom Soc på stan.
– Vi satsar medvetet på det preventiva arbetet. Förebyggande, frivillighet, förtroende och flexibilitet är nyckelord. Tillsammans med fritids, polisen och skolan så försöker vi få bra kontakt med unga och vuxna i deras miljöer på stan, på nätet eller i skolan.
Kommunen har ingen fältarbetare eller socialpedagog anställd för uppsökande verksamhet så därför kliver nu socialarbetarna ut från kontoret. Enligt socialchefen så har man tillräckligt med kunskap om de 300-400 ungdomar som finns i kommunen.
– Men det är viktigt att vi finns på plats och möts. Vid tre tillfällen har vi varit ute och mött unga, under Gnestadagen, skolavslutningen och vid skolbalen. Det blev bra samtal så vi kommer att fortsätta, säger Mats Engström.
Men passar alla tjänstemän för uppsökande arbete, det krävs väl även en hel del kunskap för att kunna prata med unga och vuxna i utsatta situationer?
– Absolut men vi gör det här på gruppnivå och inte på individnivå. Vilket underlättar.
Fältarbetet riskerar inte heller att försvinna på grund av att socionomerna tyngs ner av administrativt jobb kring utejobbet, hävdar Mats Engström.
Soc på stan kommer att fortsätta året ut och synas under storhelger och lönehelger.