Sökes: Språkvänner för nyanlända pensionärer

Kommunen söker "språkvänner" för nyanlända pensionärer som nyligen kommit till Gnesta. Detta tror man kan hjälpa de äldre mer än vanliga SFI-kurser.

Övrigt2017-01-25 09:32

Gnesta kommun har sedan ungefär tre år tillbaka arbetat med konceptet "språkvän", där Gnestabor ideellt träffar nyanlända efter att ha matchats ihop med dem utifrån bland annat intresse och ålder. Tanken är att skapa en länk till det svenska samhället för de nyanlända och utveckla språkinlärningen.

Nu söker man "språkvänner" mer specifikt för två nyanlända pensionärer som kommit till Gnesta de senaste månaderna samt en ytterligare som är på väg. Detta är tänkt att fungera som språkinlärning för åldringarna istället för SFI, svenska för invandrare.

– Vi har ju pratat med Vuxenskolan, och det finns ju en risk att de här personerna kommer att få jättesvårt att hänga med i utbildningen då de kanske inte har gått i skolan innan. SFI-undervisningen brukar vara inriktad på att komma arbetslivet, vilket då inte är aktuellt för dem, säger Maria Johanson, integrationssamordnare på Gnesta kommun.

Det finns ingen övre åldersgräns för SFI, och alla över 16 år som är bosatta i landet och saknar de språkkunskaper i svenska som utbildningen ger har rätt till det, enligt Skolverket. Maria Johanson säger att om de nyanlända pensionärerna varit fler hade en egen SFI-grupp kunnat vara aktuell. En annan svårighet är att åldringarna pratar olika språk.

– Gnesta är ju ganska litet och nu finns det ju ett stort antal elever, och visst finns det lite begränsningar i resurser, men vi försöker se vad behovet är för individen. Om man behöver mera stöd och hjälp kan det ju vara svårt att få det. Det de behöver lära sig är kanske mer kring att förstå hur det svenska samhället fungerar ochkommunicera med människor, säger hon.

Kommunen tittar även på andra möjligheter att få de nyanlända åldringarna att lära sig det svenska språket.

– Språkvän är ju en ingång och en kontaktyta som är jättebra men det finns ju andra lösningar också. Kan man till exempel starta en studiecirkel för att personerna ska lära sig språket så är det bra, det finns ju risk att man blir isolerad annars. Men inget är bestämt än, vi håller fortfarande på att diskutera, säger Maria Johanson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!