Solberga kan bli nytt centrum i Vagnhärad

När Solbergaområdet är klart är Vagnhärads befolkning fördubblad. Trosa kommun går in i sitt största planeringsarbete på mycket länge.

Övrigt2006-10-09 22:36
En lastbil bullrar förbi utanför Trosa möbler. På andra sidan vägen breder ett fält ut sig och längre bort tar skogen vid.
Ett fåtal hus ligger som klossar i det gröna.
Om femton år kan här finnas villor och flervåningshus, mataffärer, skola och en stor tågstation. En helt ny stadsdel med flera hundra bostäder.

Jag tror att det blir bättre, både för Vagnhärad och för oss som är här, säger Fia Grossmann, som jobbar på Trosa möbler.
Den som kommer från E4 skulle mötas av stadsbebyggelse längs vägen.
Det blir mer centralt. Nu känns det som det här ligger i utkanten, säger Fia Grossmann.

Solberga/Lånesta-området pekas ut som ett framtida bostadsområde i den nya översiktsplanen som klubbades i somras.
Nu går arbetet in i en ny fas med mer detaljerad planering.

Anledningen till att processen skyndas på är att området seglat upp som en stark kandidat för ett resecentrum längs med Ostlänken. Parallellt med Banverkets Ostlänksutredning ska därför olika förslag för ett resecentrum, bebyggelse och service diskuteras.
Det här är den mest komplexa uppgift vi haft under min tid här. Det kanske är det största tillväxtområdet i Trosa kommuns historia, säger planchefen Mats Gustafsson.

Redan i mars hoppas tjänstemännen ha ett översiktligt förslag klart som Vagnhäradsborna får lämna synpunkter på. Då kommer troligen flera möjliga placeringar för ett resecentrum att finnas med.
Solberga är motorn i en utveckling som jag tror kommer att landa i en fördubbling av befolkningen runt år 2030, säger Mats Gustafsson.

När beslutet om hur Ostlänken ska byggas kommer kan Solberga börja planeras på detaljnivå.
Tjänstemännen tror sedan att området kommer att byggas ut successivt under en 10-årsperiod.
Det kan sluta med att Vagnhärad har två centrum.

Det nuvarande centrumet, som politikerna har lovat att rusta upp, och det nya, med butiker som lockats dit av knutpunkten i form av järnvägsstationen.
Något som Mats Gustafsson tror skulle kunna fungera med så mycket större befolkning.
En viktig del blir också att rusta upp vägen och skapa möjlighet för staden att fortsätta på andra sidan, bland annat genom bil-, gång- och cykelvägar.
Man vill förändra karaktären på väg 218 så att det inte blir en barriäreffekt, säger Mats Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om