I Gnesta finns 22,5 W installerad effekt per kommuninvånare. I hela landet är genomsnittet 10,7 W vilket är en tredubbling av kapaciteten sedan 2014.
Ekobönderna Louise Mörner och Curt Rehnström lät installera solpanel på sin gård i Gåsinge förra året men även deras hyresfastighet vid Vängsö.
Underhållsfritt och utan oljud tillskillnad mot vindkraft samt att genomsnittskostnaden för att installera solpanel har minskat med 75 procent de senaste åren är några av skälen förutom rent miljötänk.
– 30 procent av investeringskostnaden på cirka 360 000 kronor får vi ett sollcellsstöd för men vi räknar med att anläggningen har betalt sig redan efter 12-15 år, menar Curt.
– Det lokala företaget som installerade bidrog även med att fylla i alla tidskrävande dokument.
Paret kan följa förbrukningen via transformatorn och se hur solenergi genererar 12 kilowatt en solig dag medan det omedelbart sjunker till hälften när solen går i moln, berättar Curt som valde bort appen i mobilen.
– Då gör man väl inget annat än stirrar på elförbrukningen kanske, skojar han.
Flera intresseorganisationer har efterlyst sol-rotavdrag samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas.
Hans Persson, vd för Gnestahem, menar att bolaget inte har en stor pengapåse att investera eller satsa på solel utan inriktar sig på energibesparande åtgärder vilket också värnar miljön.
– Vi har exempelvis bytt ut alla fönster på Frejaskolan och även bytt ut gamla fläktar på sina håll. Men det blir solel på taket till det nya äldreboendet som byggs i Frönäs.
Enligt Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun, kan kommunen inte ställa krav på privata byggbolag om att installera en viss del förnybar energi.
– Enligt plan- och bygglagen har vi inte heller rätt att kräva det. Vi kan önska men får kanske till svar att det inte är optimalt läge. Det bästa är väl när företaget och hushållen själva tar initiativ, inte utifrån ett myndighetsbeslut, menar förvaltningschefen som är nöjd med rankningen.
Johan Lexell, Klövsta Energi, som livnär sig bland annat på att installera solpaneler, tycker det är ett tunt resonemang och efterlyser politisk vilja för att nå klimatmålen.
– När Boklokhusen byggs i sydläge vid vårdcentralen så finns inte en enda elladdstolpe inplanerad eller solel! Man kunde ju åtminstone lägga ner ett rör för framtiden så att man slipper asfaltera om i framtiden.
– I Gnesta byggs det bort det från klimatmålen och Parisavtalet medan andra kommuner som Linköping och Stockholm satsar på guldstandard genom att kräva solel eller smart sophantering i alla nybyggda hus, konstaterar Johan som även passar på att nämna att när Eskilstuna satsar 100 miljoner kronor på solpanel så får man ner sina driftkostnader med 10 miljoner kronor årligen.